Στη μοναστηριακή διατροφή αποδίδεται η μακροζωία των μοναχών οι οποίοι ζουν μέχρι και τα 95 έχοντας καλή ψυχική αλλά και σωματική κατάσταση. Μάλιστα η νηστεία των μοναχών φαίνεται ότι αποτελεί ασπίδα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
«Η μοναστηριακή διατροφή δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι το ότι οι μοναχοί τρώνε ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο. Στους μοναχούς δεν υπάρχει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό φαγητό. Στο μοναστήρι υπάρχει η πρωινή και βραδινή τράπεζα. Δύο γεύματα την ημέρα, απλά και με κανονικά διαλείμματα. Γεύματα που διαρκούν περίπου είκοσι λεπτά, χωρίς θορύβους και συζητήσεις» επισημαίνει ο Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός.
Σύμφωνα με τον γέροντα Επιφάνιο αυτό που φαίνεται πως παίζει ρόλο-κλειδί στη μοναστηριακή διατροφή είναι η εναλλαγή ημερών νηστείας και μη, του ελαιολάδου και πολλών φυτικών τροφών. Κατά την Αγία Γραφή η νηστεία, δεν είναι πλήρης αποχή από κάθε τροφή, αλλά αποφυγή ορισμένων τροφών με βάση ειδικές διατάξεις, οι οποίες καθορίζουν, πότε τρώει και πότε νηστεύει ο χριστιανός.
Στα εκκλησιαστικά βιβλία γίνεται λόγος: για ξηροφαγία (κατανάλωση ωμών φυτικών τροφών χωρίς λάδι), για νηστεία (κατανάλωση νερόβραστων φυτικών τροφών χωρίς λάδι) , κατάλυση οίνου και ελαίου (κατανάλωση κρασιού και λαδιού), κατάλυση ιχθύος (κατανάλωση φυτικών ουσιών και ψαριών μαγειρεμένων με φυτικά έλαια) κατάλυση αυγών, γάλατος και όλων των προϊόντων που παράγονται από αυτά και κατάλυση στα πάντα (κατανάλωση κάθε είδους φυτικής και ζωικής τροφής).
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου