Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στην Αθήνα της κρίσης «Η άνοδος και η πτώση της πόλης του Μαχαγκόννυ»

"Έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβρη του 2010 στη Μαδρίτη, μία μέρα μετά τη μεγαλύτερη απεργία στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας. Παρουσιάστηκε στη Μόσχα των κοινωνικών ανισοτήτων και της ταραγμένης πολιτικής. Και τώρα στην Αθήνα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης".

Η Βαλεντίνα Καράσκο από τη φημισμένη καταλανική ομάδα θεάτρου Fura dels Baus μίλησε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής, για την "ιδιαίτερη" επικαιρότητα που έχει το έργο των Μπέρτολτ Μπρεχτ- Κουρτ Βάιλ "Ανοδος και Πτώση της πόλης του Μαχαγκόννυ" σήμερα.

Οι συντελεστές της παράστασης έφτασαν στην Αθήνα μια εβδομάδα πριν τη μεγάλη πρεμιέρα (13/3) που εγκαινιάζει τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Teatro Real της Μαδρίτης. Μια συνεργασία "πρόκληση", για την οποία τόσο ο πρόεδρος του Μεγάρου Ιωάννης Μάνος, όσο και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Νίκος Τσούχλος, δηλώνουν «υπερήφανοι».

Ο Κουρτ Βάιλ και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψαν την «Άνοδο και την πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ» για να προκαλέσουν, να σατιρίσουν την όπερα και να καταγγείλουν με μια παραβολή την κουρελιασμένη Δημοκρατία της Βαϊμάρης που ετοιμαζόταν να παραδοθεί στο ζόφο του Ναζισμού.

Στον κύκλο Μπρεχτ εντάσσονται και η σημερινή εκδήλωση με τίτλο "Ηχοχρωματική νοσταλγία- Δύο βωβές ταινίες", με τη συνοδεία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του Μηνά Αλεξιάδη, αλλά και η διάλεξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Teatro Real Ζεράρ Μορτιέ στις 13 Μαρτίου λίγο πριν την πρεμιέρα της όπερας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...