Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Το "φως" μεγαλώνει στο αρχαίο θέατρο της Δήλου

Μπορεί το φωτεινότερο σημείο της Μεσογείου να γίνει ακόμα πιο λαμπερό; Με την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου -η ορχήστρα του οποίου έχει θεωρηθεί με πανεπιστημιακή έρευνα ως το πιο φωτεινό μεσογειακό σημείο- η απάντηση είναι θετική.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη, που πήρε χτες τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αφορά την αποκατάσταση του κοίλου, αλλά και της γεωμετρίας του αρχαίου θεάτρου του νησιού, από τα λίγα που έχουν κατασκευαστεί εξολοκλήρου από μάρμαρο. Την εκπόνησε ο πολιτικός μηχανικός δρ. Κωνσταντίνος Ζάμπας, για λογαριασμό του σωματείου Διάζωμα και στηρίζεται σε προηγούμενες προτάσεις της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, τις οποίες διαμόρφωσαν με μελέτη τους οι Γάλλοι επιστήμονες Ζαν- Σαρλ Μορέτι και Φιλίπ Φρεζ.

Το δυσδιάκριτο σήμερα θέατρο, που σχεδόν καλύπτεται από τα χιλιάδες διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, την έντονη βλάστηση και τα φερτά υλικά, ελάχιστα θυμίζει την αρχική του μορφή. Η μελέτη, που παρουσίασε με λεπτομέρειες στο ΚΑΣ ο κ. Ζάμπας, έχει μινιμαλιστικό χαρακτήρα, καθώς προτείνει ήπιες επεμβάσεις αποκατάστασης και καθαρισμούς, με στόχο την προστασία του μνημείου από τη φθορά, οι οποίες όμως είναι ικανές να ξαναδώσουν στο θέατρο μέρος της χαμένης αίγλης του.

Το αρχαίο θέατρο της Δήλου χωρούσε περίπου 6.500 θεατές. 'Αρχισε να κατασκευάζεται λίγο μετά το 314 π.Χ. και ολοκληρώθηκε γύρω στο 250 π.Χ., ενώ η πρώτη διαμόρφωση του κοίλου έγινε το 290 π.Χ. Εγκαταλείφθηκε το 88 π.Χ. μετά τη λεηλασία του νησιού από τα στρατεύματα του Μιθριδάτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...