Για την υπεράσπιση της ιστορικής φυσιογνωμίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Βίντεο
Το Παγκύπριο Γυμνάσιο υπήρξε φάρος Ελληνικη Παιδείας για όλον το Ελληνισμό. Διέθετε και οικοτροφείο όπου διέμεναν παιδιά ακόμα και από την Ελλάδα που ερχόντουσαν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο λόγω της εξαίρετης Ελληνικής του παιδείας του.
Ήταν ανεξάρτητο απο την αγγλική αποικιοκρατική κυβέρνηση και γι αυτό οι μαθητές του κατέβαλλαν δίδακτρα. Οι μαθητές γινόντουσαν δεκτοί κατόπιν προφορικής εξέτασαης (ομιλώ για την εποχή μου). Το Παγκύπριο Γυμνάσιο διέθετε τότε και θαυμάσια εργαστήρια και όργανα φυσικής και χημείας. Διέθετε επίσης τη θαυμάσια Σεβέρειο Βιβλιοθήκη.
Το Παγκύπριο Γυμνάσιο είχε άριστο διδακτικό προσωπικό με πολλούς Ελλαδίτες Καθηγητές και για πάρα πολλά χρόνια έδωσε ζηλευτή Ελληνική Παιδεία στους Ελληνοκυπρίους. Για πολλά χρόνια γυμνασιάρχης του Παγκυπρίου Γυμνασίου υπήρξε ο εξαίρετος Κωνσταντίνος Σπυριδάκης διδάκτωρ της Γερμανίας εξ όσων ενθυμούμαι και μετέπειτα υπουργός παιδείας.
Μεταξύ των Καθηγητών της εποχής μου αναπολώ ακόμα τη διαδασκαλία και τον Πατριωτισμό του μετέπειτα Υπουργού Φρίξου Πατρίδη, τη θαυμάσια διαδασκαλία του Ελλαδίτη Καθηγητή Αθανασίου Μερεμέτη (θυμάμαι ακόμα που μας είπε κάποτε, τα κατάρτια τρίζουν, για να δείξει τη δύναμη της γλώσσας μας), τον Καθηγητή ιστορίας στη 2α τάξη που έκλαιγε όταν μας δίδασκε Ελληνική ιστορία, τους εξαίρετους Μαθηματικούς, Μαύρο, Ζαμπά και Παπαδόπουλο, τον φιλόλογο Σοφοκλέους που μας έκανε σχεδόν αρχαιλόγους πριν την εκδρομή στην μητέρα πατρίδα, τον εξ Ελλάδος Χημικό Κοκκώνη που εκτός από χημεία μας δίδασκε και κανόνες υγείας, το Υποδιευθυντή Παπαχαραλάμπους που έφταιγα ή όχι πάντα μου έδινε δίκαιο λόγω της «μαχητικής» ιστορικά γειτονιάς μου, τον ευγενέστατο εξ Ελλάδος Φιλόλογο Ευαγγελίδη, τους εξαίρετους Καθηγητές γυμναστικής, Διαγόρα Νικολαΐδη και Παναγιώτη Μαυρομιχάλη (που δίδασκε στους μαθητές και Ελληνικούς χωρούς), τους Καθηγητές Ζωγράφους μας Διαμαντή και Κάνθο, το φυσικό μας Ωριγένη Σπυριδάκη αδελφό του γυμνασιάρχη, το εξαίρετο και ευγενέστατο Καθηγητή Λατινικών Ζαννετίδη, τον εξαίρετο καθηγητή υγιεινής γιατρό και συγγραφέα Κύπρο Χρυσάνθη, τον Καθηγητή ιστορίας ευγενέστατο Κρανιδιώτη μετέπειτα πράσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κτλ.
Όλοι μας έδωσαν το είδος της παιδεία που σήμερα με μανία προσπαθούν να διαγράψουν οι γνωστοί ανθέλληνες που ξεπουλούν σήμερα Κύπρο και Ελλάδα.
Όλοι εκτός από ένα.
Το δήθεν φιλέλληνα άγγλο συγγραφέα καθηγητή μου αγγλικών Λώρενς Ντάρτελ που πολύ πριν το κλείσιμο του Παγκυπρίου που έκανε μετά ως υπάλληλος της αποικιοκρατίας, είχα επισημάνει παρά τη μικρή μου ηλικία τον ανθελληνισμό του.
Είναι κρίμα που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να αναβαπτιστεί το Παγκύπριο Γυμνάσιο σε ίδρυμα αντλάξιο της ιστορίας του.
Το Παγκύπριο Γυμνάσιο υπήρξε φάρος του Ελληνισμού και δημιούργησε ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΑΘΛΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ STATES.
Κατωτέρω δύο φωτογραφίες. Η μία δείχνει τον Παγκόσμιο Έλληνα Πρωταθλητή Τζιμ Λόντο στη Κύπρο να τον υποδέχονται Καθηγητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
Ευριπίδης Μπίλλης
Απόφοιτος Παγκυπρίου Γυμνασίου
Λευκωσία
Η μαγιάτικη εκείνη ημέρα του 1936 έκρυβε κάτι το απροσδόκητο
για τα παιδιά. Στους μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου είπαν ότι
θα πήγαιναν εκδρομή κι όμως. Έκπληξη! Ο παγκυπριονίκης ελευθέρας πάλης Τζιμ Λόντος (στο μέσο) τους επισκέφθηκε. Τι χαρά! Τον χειροδύναμο πλαισιώνουν οι καθηγητές (από αριστερά): Κώστας Μυριανθόπουλος, Κωνσταντίνος Σπυριδάκις (διευθυντής), Διαγόρας Νικολαΐδης και Παναγιώτης Μαυρομιχάλης.
Φωτογραφία από τον Χαρίδημο Χοιρομερίδη
Αναγνώστης : Stamatis Karakwstas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου