Νέα δεδομένα και νέες ισορροπίες σε ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων
Κλίμα πανικού έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue αλλά και τα ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Τα κομματικά επιτελεία κατέληξαν ότι έχουν ήδη παγιωθεί μη αναστρέψιμες τάσεις όπως:
Καθολική αποδοκιμασία των πολιτών στις μνημονιακές επιλογές.
Κατάρρευση της εικόνας Παπαδήμου και πολιτική απονομιμοποίηση της κυβέρνησής του
Διάλυση της κοινωνικής βάσης που επί 30 χρόνια στήριζε το ΠΑΣΟΚ. Όλα τα ευρήματα συγκλίνουν ότι το ένα από τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας (στην προκειμένη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ, έχει πλέον χαρακτηριστικά μικρού κόμματος).
Ελεύθερη πτώση του ΛΑΟΣ, που μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς ρευστότητας και ανακατατάξεων, κινδυνεύει να μην μπει στη Βουλή.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες επανεκλογής του 80% της σημερινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ανύπαρκτες βλέπουν την ψήφιση του νέου μνημονίου ως τη ληξιαρχική πράξη οριστικής αποβολής τους από την πολιτική σκηνή και το δημόσιο βίο.
Είναι εξοργισμένοι από τη στάση της Ν.Δ. που εμφανίζεται να αντιπολιτεύεται, συμπολιτευόμενη, την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μια τακτική που δημιουργεί μικρότερες απώλειες στη ΝΔ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ.
Ένστικτο... επιβίωσης
Αυτή τη στιγμή, στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ κυριαρχεί το ένστικτο της επιβίωσης μαζί με τα συναισθήματα της κατάθλιψης και του πανικού.
Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε σε δηλώσεις βουλευτών ότι δεν θα ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση (είναι οι ίδιοι βουλευτές που τα δύο προηγούμενα χρόνια ψήφισαν όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα).
Στη πραγματικότητα οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν μία αντιστροφή ρόλων. Για δύο ολόκληρα χρόνια εκβιάζονταν για να ψηφίσουν μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο, χαράτσια και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Τώρα επιχειρούν να εκβιάσουν αυτοί το σύστημα.
Συναρτούν την ψήφιση της δανειακής σύμβασης με την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου έως το φθινόπωρο του 2013.
Απαιτούν να μη γίνουν εκλογές γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα εκλέγουν και ελπίζουν ότι σε ένα διάστημα 18 μηνών (ως τον Οκτώβριο του 2013) θα έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες.
Έτσι γεννήθηκε η κίνηση συλλογής υπογραφών ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την παράταση της θητείας Παπαδήμου. Το σχετικό κείμενο διακινεί ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ικανός αριθμός υπογραφών. Είναι γεγονός ότι ευνοϊκά βλέπουν αυτή την κίνηση πολλοί. Από βουλευτές που δεν έχουν καμία πιθανότητα να επανεκλεγούν, έως κορυφαία στελέχη (όπως η κ. A. Διαμαντοπούλου, ο κ. Γ. Ραγκούσης κ.α.) που αντιμετωπίζουν με δέος την εκλογική αναμέτρηση.
Ουσιαστικά όμως πρόκειται για μία κίνηση ακραίας ιδιοτέλειας και έτσι θα ερμηνευθεί από την πλειοψηφία των πολιτών.
Το... «Κίνημα»
Οι νέοι σε ηλικία Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι μία τέτοια κίνηση εύκολα θα χαρακτηριστεί ως «Κίνημα της καρέκλας» και θα εξοργίσει ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη.
Ιδιαίτερα όταν η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ζητά τη διενέργεια εκλογών (επιβεβαιώνεται από την έρευνα της Public Issue με την τάση μάλιστα να είναι αυξητική)
Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης θα έβλεπε με καλό μάτι την παράταση της θητείας Παπαδήμου αλλά δεν θέλει να χρεωθεί ο ίδιος αυτή την πρόταση. Στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ και υπό το βάρος της δημοσκοπικής πτώσης του κόμματος, κερδίζει έδαφος η άποψη για απεμπλοκή από την κυβέρνηση Παπαδήμου για να μειωθεί η φθορά που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και να οδηγήσει το ΛΑΟΣ εκτός Βουλής.
Από την πλευρά τους αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα κλίμα ολικής αποδόμησης της συνοχής της Κ.Ο., αν δεν μετατεθούν οι εκλογές προσανατολίζονται στην καταψήφιση της δανειακής σύμβασης.
Πολλοί το βλέπουν ως τη μοναδική ευκαιρία πολιτικής επιβίωσης και κάποιοι άλλοι ως «ηρωϊκή έξοδο» από τη Βουλή και την πολιτική.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι συσχετισμοί στο σημερινό πολιτικό σύστημα δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της κοινωνικής οργής, είναι πλήρως απονομιμοποιημένο το σημερινό πολιτικό σύστημα στα μάτια των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου