Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη να έχουν κλείσει όλα τα κενά από τη μεριά τους ώστε να είναι σε θέση το Συμβούλιο των υπουργών οικονομικών να δώσει την έγκρισή του στο “δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα” έδωσε χθες το Εurogroup.
Ο πρόεδρος Γιούνκερ κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να παρουσιάσει:1. υπερψήφιση της συμφωνίας με την Τρόικα από το ελληνικό Κοινοβούλιο την Κυριακή
2. επιπρόσθετα μέτρα μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα ύψους 325 εκ. ευρώ
3. και ισχυρές πολιτικές εγγυήσεις πως ακόμα και μετά τις επικείμενες εκλογές η χώρα θα μείνει προσηλωμένη στην εκπλήρωση του προγράμματος.
ύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup την Τρίτη θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας των χωρών μελών της Ευρωζώνης με σκοπό να καταγράψει την εκπλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων και στη συνέχεια, αν αυτές πληρούνται, οι 17 υπουργοί οικονομικών θα συνέλθουν και πάλι στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι απαιτείται χρόνος μέχρι την εκταμίευση των χρημάτων του νέου δανείου προς την Ελλάδα, χρειάζεται να ολοκληρωθούν διαδικασίες έγκρισης στα εθνικά κοινοβούλια (Γερμανίας, Ολλανδίας και Φιλανδίας) αλλά “θα προλάβουμε”. Τόσο ο ίδιος όσο και ο επίτροπος Ρεν εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, παρά το δύσκολο πολιτικό κλίμα "για το καλό της χώρας και τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας". Ο Γιούνκερ κατέστησε σαφές πως αυτή είναι πραγματικά "η τελευταία ευκαιρία που θα έχει η Ελλάδα" για να συμμορφωθεί και μετέφερε την αίσθηση του Eurogroup, που έχει κουραστεί “να ακούει και να ξανακούει υποσχέσεις που ποτέ δεν εφαρμόζονται”.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν σκληροί διάλογοι και έντονη ανταλλαγή απόψεων. Πηγές του Συμβουλίου μετέφεραν στιχομυθία του Ε. Βενιζέλου με την αυστριακή υπουργό οικονομικών Μ. Φέκτερ. Όταν η τελευταία εξοργισμένη τον ρώτησε “μπορείτε να δεσμευτείτε για αυτά που λέτε” ο Έλληνας υπουργός της απάντησε “προσωπικά ναι, πολιτικά όχι”, φράση που δε φαίνεται να ικανοποίησε ιδιαίτερα κανένα στο Συμβούλιο. Ήταν παραπάνω από προφανές ότι ο Ε. Βενιζέλος πέρασε κατά πάσα πιθανότατα την πιο δύσκολη συνεδρίαση από όσες έχει συμμετάσχει, κάτι που αποτυπώθηκε και στην προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία του στον τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Oι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου αμέσως μετά το τέλος της χθεσινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup:
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναξιοπιστίας και αμφισβήτησης η Κομισιόν και ο επίτροπος Ρεν έλαβαν πολιτική εντολή από τους 16 υπουργούς να εντείνει την παρουσία της στην Αθήνα με πολυάριθμο τεχνικό προσωπικό όχι μόνο για να επιτηρούν αλλά και για να αναδιαρθρώσουν την ελληνική δημόσια διοίκηση και να φτιάξουν τις συνθήκες ώστε το πρόγραμμα να μπορεί να εκτελεστεί. Ο Ρεν επέμεινε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να αισθάνεται ότι τα μέτρα “είναι ιδιοκτησία της”. Ωστόσο, όπως καταγράφει και η έκθεση της Τρόικας η ελληνική κρατική μηχανή δε διαθέτει από μόνη της τη διοικητική ικανότητα για να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά ευρήματα που ο επίτροπος παρουσίασε στους υπουργούς.
Όσον αφορά την περίφημη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο Ο. Ρεν είπε ότι αυτή η έκθεση είναι 99% έτοιμη, θα παρουσιαστεί την άλλη Τετάρτη, απέφυγε όμως να αναφερθεί σε "ενδεχόμενα κενά σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”. Νωρίτερα ο Γιούνκερ είχε επισημάνει ότι το νέο πρόγραμμα θα έχει στόχο να επαναφέρει το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, θα χρηματοδοτηθεί με 130 δις ως το 2014 και θα πετύχει πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας: “η επιτυχία του περνάει μέσα από την πλήρη εφαρμογή”... και στο δημοσιονομικό σκέλος και στις ιδιωτικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά στην αγορά εργασίας. Υπαινίχθηκε ότι η Τρόικα θα ασχοληθεί πιο ενεργά με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος, αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά υπενθύμισε ότι χρειάζονται και άλλες και κατέστησε σαφές ότι χωρίς εφαρμογή των συμφωνηθέντων “δε θα εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ”.
Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο να επιτευχθεί μεγαλύτερος έλεγχος της κατάστασης η Κομισιόν βλέπει θετικά τη γαλλογερμανική πρόταση για τον κλειστό λογαριασμό αποπληρωμής των τόκων του ελληνικού χρέους. Αν υπάρχει ένα σημείο που συμφωνούν οι Ευρωπαίοι είναι πως οι Έλληνες χρειάζονται και άλλη πίεση. Όπως είπε και ο Γιούνκερ: “ αν δεν συγκαλούσα σήμερα το Eurogroup σιγά μην είχαμε συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου