Μια ανδρική μορφή, σοβαρή, αγγίζει τις γραμματοθήκες, σαν να ψάχνει τα τυπογραφικά στοιχεία που χρειάζεται. Πιο κάτω, η ίδια μορφή ποζάρει δίπλα σε ένα πιεστήριο ή μπροστά σε έναν πάγκο γεμάτο βιβλία, παραδίπλα μέσα σε ένα τεράστιο κλουβί.
Δύο άνδρες συνομιλούν ανάμεσα σε δύο μαρμάρινες γλάστρες. Μια μισάνοιχτη αυλόπορτα. Τρεις βάρκες γέρνουν πάνω στην παραλία. Ένα τυπογραφείο. Οι φωτογραφίες διαδέχονται η μία την άλλη, μαυρόασπρες, ατμοσφαιρικές, δημιουργήματα του παρελθόντος.Η έκθεση για το θρυλικό τυπογραφείο Ταρουσόπουλου, που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), έχει διπλή σημασία, καθώς τόσο οι πρωταγωνιστές των φωτογραφιών όσο και ο δημιουργός τους διένυσαν επιτυχημένες πορείες, αφήνοντας εποχή ο καθένας στον τομέα του. Ο φωτογράφος είναι ο Δημήτρης Παπαδήμος, καταξιωμένος καλλιτέχνης, που την περίοδο αυτή παρουσιάζεται η πρώτη αναδρομική του έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου.
Οι άνδρες που απεικονίζονται είναι οι αδελφοί Πέτρος και Νέστορας Ταρουσόπουλοι στο τυπογραφείο τους στην Καστέλα, απόγονοι μιας οικογένειας με πλούσια ιστορία στην τυπογραφία, που ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Η έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου έδωσε την κατάλληλη ευκαιρία στο ΜΙΕΤ να διοργανώσει παράλληλα και την έκθεση στο Βιβλιοπωλείο του. «Η ιδέα υπήρχε, απλώς ήρθε η συγκυρία και η έκθεση πραγματοποιήθηκε», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης, τονίζοντας ότι το Μορφωτικό Ίδρυμα θα συνεχίσει τις εκδηλώσεις για τους ανθρώπους των βιβλίων.
Το τυπογραφείο Ταρουσόπουλου προτιμούσαν πολλοί γνωστοί λογοτέχνες της δεκαετίας του '30, όπως ο Γιώργος Σεφέρης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου