Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Μια δίαιτα 12.000 ετών!

Κάθε χρόνο, λίγο πριν την άνοιξη αρχίζουν να μας ζώνουν οι τύψεις για τις διατροφικές υπερβολές του χειμώνα τα αποτελέσματα των οποίων τα πιο φαρδιά ρούχα μας επέτρεπαν να καλύπτουμε.

Ζητούμενο είναι όχι μόνον η απώλεια κιλών αλλά και η αποτοξίνωση και το αίσθημα ευεξίας. Η κατανάλωση περισσότερων ωμών τροφίμων και καρπών και η αποφυγή κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων συνήθως συνδέεται με το αίσθημα της αποτοξίνωσης και της ευεξίας.

Και κάπου εδώ, οι διατροφολόγοι στρέφονται στην «παράδοση», την προϊστορική διατροφή των ανθρώπων ξεσηκώνοντας ιδέες για υγιεινές και αποτελεσματικές δίαιτες.

Ιδού, λοιπόν, δυο δίαιτες αρκετών χιλιάδων ετών.

Η δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων

Βασίζεται στη διατροφή που οι ιστορικοί υποθέτουν ότι έκαναν οι πρωτόγονοι κυνηγοί και συλλέκτες, όταν ανακάλυψαν τη γεωργία το 10.000 π.Χ.

Επιτρέπεται:

η κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος.πουλερικών, αυγών, κυνηγιού, ψαριών, φρούτων, λαχανικών και οι ωμοί καρποί.

Ενώ αντίθετα απαγορεύονται:

έλαια και λίπη, αναψυκτικά, αλκοόλ, γλυκά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, όσπρια, αμυλούχα λαχανικά, επεξεργασμένα τρόφιμα, αλατισμένα τρόφιμα και λιπαρά κρέατα.

Αν και οι οπδοί της υποστηρίζουν πως μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική, πολλοί γιατροί επισημαίνουν τον κίνδυνο από τον αποκλεισμό σημαντικό ομάδων τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά.

Η δίαιτα των ωμών τροφίμων

Βασίζεται στην κατανάλωση μόνο ωμών και μη επεξεργασμένων τροφίμων. Σύμφωνα με τους οπαδούς της, τα ωμά τρόφιμα περιέχουν ένζυμα που διευκολύνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, τα οποία απενεργοποιούνται κατά την επεξεργασία ή το μαγείρεμα.

Στη δίαιτα αυτή, το 75% των τροφίμων είναι ωμά, ενώ επιτρέπονται μόνο τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι ρίζες, οι βολβοί, τα όσπρια, οι ωμοί ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα φύκια.

Αχίλλειος πτέρνα της συγκεκριμένης δίαιτας, ωστόσο, είναι ο αποκλεισμός κάθε είδους πρωτεΐνης.

24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...