Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ…ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ…ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ??? ……ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕ!!!

« Αγαπούµε το ωραίο στην απλότητα, αγαπούµε τα γράµµατα χωρίς να καταντούµε µαλθακοί (Φιλοκαλούµεν δε µετ ευτελείας και φιλοσοφούµεν άνευ µαλακίας). Τον πλούτο πιο πολύ τον έχουµε σαν ευκαιρία για έργα παρά σαν αφορµή για καυχησιές, τη φτώχεια του να παραδέχεται κανείς δεν είναι ντροπή, µεγαλύτερη ντροπή είναι να µην πασχίζει µε τη δουλειά να γλιτώσει απ’αυτήν.
Μπορούµε οι ίδιοι να φροντίζουµε για τις δικές µας υποθέσεις και µαζί για τις δηµόσιες και µόλο που καθένας µας είναι απασχοληµένος µε τη δουλειά του, άλλος τούτη άλλος κείνη, δεν είµαστε γι’αυτό λιγότερο κατατοπισµένοι και στα πολιτικά.

Γιατί µονάχοι εµείς αυτόν που δεν παίρνει καθόλου µέρος σ’αυτά τον θεωρούµε όχι φιλήσυχο, αλλά άχρηστο, κι εµείς οι ίδιοι ή κάνουµε ορθές σκέψεις και προτάσεις πάνω στις υποθέσεις της πολιτείας ή, τουλάχιστον, παίρνουµε σωστές αποφάσεις γι’αυτές, γιατί δε νοµίζουµε πως τα λόγια βλάφτουν τα έργα, αλλά ότι πιο πολύ βλάφτει να µη διαφωτιστούµε πιο µπροστά µε το λόγο για τα όσα πρέπει να κάνουµε. Γιατί και σε τούτο, αλήθεια, ξεχωρίζουµε, ώστε οι ίδιοι και πολύ τολµηροί να’µαστε και πολύ να συλλογιζόµαστε όσα θα επιχειρήσουµε

Απλότητα? Μέχρι πριν λίγα χρόνια…στον καιρό της ευημερίας μας μάλλον δεν είχε και τόσο θετική έννοια…γιατι άμα δεν πάρεις το Cayenne να το δει ο κυρ Μήτσος  στο καφενείο και να σκάσει…τι νόημα έχει η ζωή? Όσο για τα γράμματα….ελα μωρεεεεε…κλεισε εκεί ένα πρώτο τραπέζι πίστα να γουστάρουμε….!!! Η διασκέδαση κατέληξε να απέχει μίλια μακριά από την ψυχαγωγία…και προς Θεού…δεν κατακρίνω το πρώτο τραπέζι πίστα…αρκεί να μην υπάρχει μόνο αυτό στα ζητούμενα κάποιου!
Φτώχεια? Κλασσική αντιμετώπιση…. –Δεν θα την πιάσω την καλή? Δεν θα τρουπώσω κάπου? Μια θέση στο δημόσιο είναι ότι πρέπει!!!... Και γιατί να κοπιάσω? Με τη λαμογεια φεύγεις από τη μιζέρια ρεεεε…η δουλειά είναι για τα κορόιδα!!! Άλλωστε το θέμα είναι να πιάσω εγώ την καλή…τι με νοιάζει ο διπλανός μου??? Εγώ θα σώσω τον κόσμο? Και σε αυτό το πλαίσιο…που κανείς μας δεν θα έσωζε τον κόσμο….τα μεγαλολαμόγια άνθισαν…οι πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοι ντεεε….. Γιατί τι πιο εύκολο από το να πετάνε ξεροκόμματα και να κάνουν και λίγο τα στραβά μάτια…να είμαστε εμείς χορτάτοι ώστε να μην επαναστατούμε όσο ξεπουλούσαν με άνεση την πατρίδα μας! Εξαγόραζαν την ψήφο μας και μετά αλώνιζαν!
Ξέρετε όμως….οσο επικρατούσε στην Ελλάδα μας η λογική του lifestyle και της συγκάλυψης..υπήρχε πάντα ταυτόχρονα και μια άλλη Ελλάδα….που αρνιόταν να μπεί σε τέτοιες διαδικασίες..απλά έμενε στο περιθώριο ως ‘τα κορόιδα’…ή ‘οι γραφικοί’.  Αυτή η Ελλάδα είναι που πρέπει ίσως τώρα να αρχίσει να κάνει κατι….γιατι μεταξύ μας…και η απραγία συνενοχή είναι! Άσε που τώρα…μέσα στην κρίση..αυτή η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποκτά και νέα μέλη…κάποιους από αυτούς που είχαν θαμπωθεί από την ευκολία του ευήμερου..αλλά και εφήμερου τρόπου ζωής..και τώρα αγανάκτησαν… -Ρε παιδιά..οκ…δεν ήμασταν τέλειοι αλλά δεν μας αξίζει και αυτό που ζούμε…δεν φάγαμε τόσα…λίγο καλύτερη ζωή θέλαμε….. Στο κάτω κάτω όταν οι απαιτήσεις του κράτους είναι παράλογες…πώς να υπακούς σε όλα? Ποια άλλη χώρα έχει τόσους φόρους? Λογικό δεν είναι να ανθίσει η παραοικονομία? Άλλωστε αυτή μας κράταγε μέχρι να μπούμε στα βαθιά της κρίσης…
.
«….ως προς αυτό, στους άλλους η άγνοια φέρνει τόλµη απερίσκεπτη κι η γνώση δισταγµό (αµάθεια µεν θράσος, λογισµός δε  όκνον φέρει). Και πιο δυνατή ψυχή δίκαια θα λογαριαστεί πως έχουν εκείνοι που ξέρουν πεντακάθαρα και τα φοβερά και τα ευχάριστα κι όµως γι’αυτό δεν προσπαθούν ν’αποφύγουν τους κινδύνους….. »

Αν θέλουμε να γίνουμε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε…πρέπει να πάρουμε τις ζωές μας και την πατρίδα μας στα χέρια μας…και να το κάνουμε συνειδητά! Ούτε να κατεβαίνουμε στις πλατείες χωρίς να μας είναι ξεκάθαρο το γιατι… ούτε να καθόμαστε στους καναπέδες από φόβο για το τι θα γίνει…ή με τη νοοτροπία πως ότι είναι να γίνει..θα γίνει και χωρίς εμάς! Γενναίος και άξιος για μια καλύτερη ζωή είναι αυτός που ξέρει τι μπορεί να χάσει…ξέρει τι προσδοκά να κερδίσει…και πάει στη μάχη με τα όλα!!!

«……Αυτοί λοιπόν εδώ, αφού σας γίνουν τώρα παράδειγµα και σκεφτείτε πως ευτυχία σηµαίνει ελευθερία και ελευθερία σηµαίνει αντρεία, να µην δειλιάζεται µπροστά στους κινδύνους του πολέµου. Γιατί δε θα’ταν και τόσο δίκαιο να µη λογαριάζουν τη ζωή τους, όσοι δυστυχούν και δεν ελπίζουν σε κανένα καλό, αλλά όσοι στη ζωή που τους µένει κινδυνεύουν να πέσουν απ’την ευτυχία στη δυστυχία, και που γι’αυτούς η διαφορά θα είναι εξαιρετικά µεγάλη, αν συµβεί και αποτύχουν.Γιατί σ’έναν άντρα µε φρόνηµα, είναι πιο πικρή η ταπείνωση που ακολουθεί τη δειλία, παρά ο θάνατος που έρχεται χωρίς να τον νιώσει σε στιγµή δύναµης και κοινής ελπίδας…. »

Ευτυχία σημαίνει ελευθερία και ελευθερία σημαίνει ανδρεία….και στην παρούσα κατάσταση ανδρεία πρέπει να επιδείξουν και όσοι ακόμα δεν έχουν φτάσει να ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτός που του πήραν τη ζωή μέσα από τα χέρια του…που έμεινε χωρίς δουλειά…που δεν μπορεί να παρέχει στο παιδί του τα αυτονόητα…που έχει κάνει εκπτώσεις στις βασικές ανάγκες διαβίωσης του…ετσι και αλλιώς έχει τόση οργή που σίγουρα θα πολεμήσει… Το ζητούμενο είναι να ανοίξουν τα μάτια και κυρίως το μυαλό τους όσοι ακόμα μπορούν να ζούν αξιοπρεπώς…αυτοί είναι που δεν έχουν σηκωθεί ακόμα από τους καναπέδες….οχι όλοι…αλλα κάποιοι εξ αυτών σίγουρα! Δεν φτάνει να χαλάσει για λίγο η διάθεση σου όταν ακούς ότι είχαμε ακόμα ένα θύμα από το κρύο… δεν φτάνει να κουβεντιάζεις με περίλυπο ύφος πίνοντας το κρασάκι σου σε κάποια παρέα το πόσο κρίμα είναι που υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα…δεν φτάνει καν το να πηγαίνεις μερικά τρόφιμα στην εκκλησία της γειτονιάς σου για τους  ‘καημένους’ τους απόρους…απλά δεν φτάνει! Διεκδίκησε κι εσύ….πάλεψε κι εσυ…εξεγέρσου κι εσυ…για τον διπλανό σου…για το μέλλον…για εσένα τον ίδιο…..γιατί το κακό δεν χτυπάει πάντα μόνο την πόρτα του γείτονα…δεν είναι πάντα μακριά από μας….αλλα και να είναι…κανε κάτι..απλά γιατι έτσι είναι το σωστό! Δεν έχει σημασία αν θα είσαι ορμώμενος από τις αριστερές ή φιλελεύθερες ιδέες σου…από τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε παρακινήσει…η συμπαράσταση προς τον συνάνθρωπο είναι πάντα το σωστό…για όποιο λόγο και αν γίνεται!!!

«…Γιατί δεν είναι δυνατό να αποφασίζουν για την πόλη ορθά και δίκαια όσοι δενκινδυνεύουν σαν τους άλλους προσφέροντας κι αυτοί το ίδιο παιδιά…. »

Το μέλλον των ανθρώπων που αγαπάμε είναι πάντα κάτι που μας ωθεί να φροντίζουμε να μην αφήνουμε πίσω μας καμένη γή… Προφανώς όσοι αποφασίζουν για εμάς έχουν ήδη διασφαλίσει ένα μέλλον μακριά από την Ελλάδα για τους δικούς τους…. Πόσο ακόμα θα αφήσουμε αυτούς να παίρνουν αποφάσεις και για το μέλλον των δικών μας παιδιών???


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...