Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Εναντίον της τρόικα στρέφεται ο ΙΟΒΕ

Στο στόχαστρο του ΙΟΒΕ οι τροικανοί, με το "think tank" του επιχειρηματικού κόσμου να επισημαίνει ότι παρά το βάρος των θυσιών που έχει επωμιστεί ο ελληνικός λαός, ο δρόμος για επιστροφή στην ισορροπία διαρκώς μακραίνει.
Με ελάχιστες "φωτεινές" εξαιρέσεις όπως τα έσοδα από τον τουρισμό, επισημαίνεται ότι η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και εξακολουθεί να παράγει πρωτογενή ελλείμματα με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατό να συγκρατηθεί το χρέος.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ανεργία το 2012 θα εκτιναχθεί άνω του 18%, τίθεται το ερώτημα για τα πενιχρά αποτελέσματα της εφαρμοσθείσας οικονομικής πολιτικής που είναι σαφώς αντίθετα των επιδιωκόμενων.

Η απάντηση δίνεται άμεσα. Κάτι δεν πάει καλά στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της. Αυτό που υποστήριζε εξ αρχής το ΙΟΒΕ, και όπως σημειώνεται αγνοήθηκε, ήταν η σημασία της χρονικής αλληλουχίας των μέτρων για την αποτελεσματικότητά τους.Εξηγούν πως αν εφαρμοστεί μείωση μισθών, χωρίς να προηγηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντος τότε οδηγούμαστε σε αύξηση ανεργίας και παρατηρείται το φαινόμενο αύξηση των τιμών ενώ οι αμοιβές πέφτουν.

Επισημαίνεται ότι σε μια οικονομία με αγκυλώσεις και δυσκαμψίες όπως η ελληνική και με υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά προϊόντος και εργασίας, μια μείωση των μισθών οδηγεί σε άνοδο της ανεργίας και υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς περιορίζει τον κύριο καθοριστικό παράγοντα του επιπέδου της παραγωγής, τη ζήτηση.Οι προτάσεις πολιτικής από την τρόικα σημειώνεται ότι είναι εντελώς ακατάλληλες στην τρέχουσα συγκυρία για την Ελλάδα και οδηγούν σε απρόβλεπτα αποτελέσματα, ενώ τονίζεται πως η οικονομία δεν πρόκειται να βγει από την παγίδα αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης που έχει περιέλθει με την πολιτική που εστιάζει στη μείωση των μισθών.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...