Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Στο ΦΕΚ η απόφαση της αναγνώρισης των οίνων Νάουσα και Ρόδος στον κατάλογο των ΠΟΠ

Στην εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζονται σαν οίνοι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης δύο ακόμα ελληνικοί οίνοι.
Πρόκειται για τις ποικιλίες «Νάουσα» και «Ρόδος» οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των κρασιών ανώτερης ποιότητας. Ειδικότερα, η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Νάουσα» αναγνωρίζεται και προστατεύεται για ερυθρούς ξηρούς, ημίξηρους και ημίγλυκους οίνους που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Ξινόμαυρο.

Σύμφωνα με την απόφαση ο οίνος προέρχεται από αμπελώνες που καλλιεργούνται στην οριοθετημένη ζώνη. Θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις όπως:

  • Η παραγωγή των ανωτέρω τύπων οίνων γίνεται από σταφύλια αμπελώνων διαμορφωμένα σε κυπελλοειδή ή γραμμικά σχήματα. Τα πρέμνα δέχονται βραχύ κλάδεμα και οι αποδόσεις των αμπελώνων δεν υπερβαίνουν τα 1000 χιλιόγραμμα ανά στρέμμα.

  • Η γλευκοποίηση των σταφυλιών, η οινοποίηση και η επεξεργασία των οίνων πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε οινοποιεία τα οποία διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για την παραγωγή οίνων ποιότητας. Για την παραγωγή τους εφαρμόζεται η κλασική μέθοδος της ερυθράς οινοποίησης.

  • Ο φυσικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος είναι τουλάχιστον 11% vol (ή η περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα είναι τουλάχιστον 188 γραμμάρια ανά λίτρο) και ο παραγόμενος οίνος έχει αποκτημένο κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 11 % vol.

  • Οι διατιθέμενοι ερυθροί οίνοι πρέπει να έχουν τη χημική σύσταση και τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες των τυπικών οίνων ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ, κ.α.


pliroforiodotis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...