Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Άδικο το «πράσινο» Τέλος

«Χαμένο στοίχημα» της ελληνικής πολιτείας χαρακτηρίζουν οι φορείς που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) το περίφημο Τέλος ΑΠΕ που καταβάλλεται κάθε δίμηνο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το τέλος αναπροσαρμόστηκε πρόσφατα μετά από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, από 1,95 ευρώ ανά MWh, σε 5,96ευρώανά MWh (περίπου 0,005ευρώανά χίλιες κιλοβατώρες), σημειώνοντας δηλαδή αύξηση της τάξεως του 205%. Επομένως, στο εξής ο λογαριασμός ενός μέσου νοικοκυριού με τέσσερα άτομα που καταναλώνει γύρω στις 1.000 KWh) θα επιβαρυνθεί επιπλέον με τουλάχιστον 5ευρώτο δίμηνο.

Το Τέλος ΑΠΕ σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε με νόμο πριν από 13 χρόνια (Ν. 2773/1999), όταν δηλαδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είχαν ακόμα ελάχιστη διείσδυση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Οπως αναφέρει η ίδια η ΔΕΗ, το ειδικό αυτό τέλος θεσπίστηκε για να «καλύπτει το ακριβότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έναντι παραγωγής από τα συμβατικά καύσιμα».

Στην ουσία, η χρέωση θα έπρεπε να αποτελεί ένα «ανταποδοτικό τέλος» που έχει επιβάλει η πολιτεία «για να καλυφθεί το κόστος του περιβαλλοντικού αγαθού που προσφέρει στους πολίτες, δηλαδή της καθαρής ενέργειας».

Παραπλανητική τακτική

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι φορείς, ο λόγος που επικαλείται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι καθόλα παραπλανητικός: «Tο σημερινό σύστημα υπολογισμού του Τέλους ΑΠΕ είναι στρεβλό και άδικο για τους καταναλωτές», τονίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), καθώς «αποκρύβει τα πραγματικά κόστη της ηλεκτροπαραγωγής, ευνοεί τις συμβατικές ρυπογόνες μονάδες, αποφέρει επιπλέον κέρδη στους προμηθευτές σε βάρος των καταναλωτών και συκοφαντεί, τελικά, χωρίς λόγο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά όχι ακριβώς στο ίδιο πνεύμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά τη μετονομασία του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, «ώστε να εκφράζει την πραγματική του φύση, που είναι το κόστος μετάβασης σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα για τη χώρα».

Υπερτιμήσεις

Τι συμβαίνει όμως ακριβώς; «Ο υπολογισμός του Τέλους ΑΠΕ λαμβάνει υπόψη το τι πληρώνει ο καταναλωτής για τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη όλα όσα γλιτώνει ο καταναλωτής χάρη στις ανανεώσιμες πηγές», εξηγεί ο Παναγιώτης Παπασταματίου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Δηλαδή, το σύνολο του χρημάτων που θα πλήρωνε για τη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας -από λιγνίτη, φυσικό αέριο και πετρέλαιο- η οποία υποκαθίσταται από τις ανανεώσιμες.

Κατά συνέπεια, όπως καταδεικνύει και σχετική μελέτη του δρα Παντελή Κάπρου από το Εργαστήριο Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, το τέλος ΑΠΕ είναι υπερτιμημένο προς όφελος των προμηθευτών και εις βάρος των καταναλωτών, ενώ θα έπρεπε να είναι σημαντικά μικρότερο και μάλιστα σε ποσοστό από 45% έως 51%, «εάν η συνεισφορά των ΑΠΕ υπολογιζόταν σωστά και η ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούσε χωρίς στρεβλώσεις».

Πολύπλοκο σύστημα

Ο καθορισμός του Τέλους ΑΠΕ γίνεται βάσει της Οριακής Τιμής Συστήματος, της τιμής δηλαδή στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κι εκείνης που εισπράττουν όλοι όσοι τροφοδοτούν με ενέργεια το σύστημα και πληρώνουν όσοι ζητούν ενέργεια από το σύστημα.

Οι μονάδες που παράγουν τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρισμού μπαίνουν πρώτες στο σύστημα και ακολουθούν οι ακριβότερες. Η οριακή τιμή καθορίζεται από την τελευταία -και ακριβότερη εν τέλει- μονάδα που μπαίνει στο σύστημα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί και ακόμα δυσκολότερα να επικοινωνηθεί ευρέως, παραδέχονται οι φορείς, όμως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: «Η τιμή δεν ορίζεται ορθολογικά, δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα και εμφανίζεται διογκωμένη», επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής στο WWF Ελλάς.

«Επιπλέον, στον καθορισμό της οριακής τιμής συστήματος δεν υπολογίζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που, σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμάται ότι θα μείωναν την τιμή. Πρόκειται, επομένως, για ένα σύστημα ατελές, που ουσιαστικά “πριμοδοτεί” τις συμβατικές μονάδες εις βάρος των εναλλακτικών».

Με αυτόν τον τρόπο, τα ορυκτά καύσιμα φαίνονται φτηνότερα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακριβότερες απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...