Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Λ.Παπαδήμος: "Ή άνεργοι ή φτωχοί".

"Οι Έλληνες έχουν πάρει πολλά λεφτά! - Θα τα επιστρέψουν"!

Αυτό είναι το δίλημμα της νέας εποχής της Ελλάδας κατά την εκτίμηση και πολιτική γραμμή του τραπεζίτη - πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα για το αν θα μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί και αν θα καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός, στον ιδιωτικό τομέα, είπε σχεδόν απερίφραστα, πέρα από τις "φιοριτούρες" περί "διαλόγου των φορέων" κλπ. ότι "ΝΑΙ θα συμβούν όλα αυτά"!
Και μάλιστα το δικαιολόγησε λέγοντας ότι "το κόστος εργασίας μέρος του οποίου είναι οι μισθοί σημείωσε στην Ελλάδα σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση με τις άλλες χώρες".

Αυτό λέγεται οικονομική πολιτική εν έτει 2012 από έναν τραπεζίτη πρωθυπουργό που στήρίζεται από υποτίθεται λαϊκές-συντηρητικές δυνάμεις, όπως η Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ. Γιατί για το ΠΑΣΟΚ, δεν χρειάζεται πλέον να μιλάμε. Τους νερκούς δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους πυροβολούν...

Πιο καταφατική απάντηση δεν θα μπορούσε να δοθεί από τον τραπεζίτη-πρωθυπουργό: "Οι άνεργοι δεν έχουν ούτε κατώτατο μισθό, ούτε 13ο και 14ο. Πρέπει να νοιαστούμε και γι' αυτούς. Θα δούμε πού υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές. Είναι σαφές, όμως, ότι για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα".

Ο Λ.Παπαδήμος, ως τραπεζίτης πού σέβεται τον εαυτό του τόνισε ότι "Δεν μπορεί να μην εξεταστεί ο ρόλος και η συμβολή του μισθολογικού κόστους στην ανταγωνιστικότητα όταν υπάρχουν στρεβλώσεις" και πρόσθεσε "ανεξαρτήτως του τι προτείνουν οι δανειστές μας, οφείλουμε να εξετάσουμε από κοινού με κοινωνικούς φορείς μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα".

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «όλοι επιθυμούμε να αυξάνονται τα εισοδήματα είμαστε όμως αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των λαθών που έγιναν».

Κα συνέχισε : "Η Eλλάδα είναι μία υπερχρεωμένη χώρα (σ.σ.: τι σχέση έχει αυτό με τον ιδιωτικό τομεα που θέλουν να κόψουν μισθούς και συντάξεις, δεν το διευκρίνησε...) Την περίοδο 2001- 2009 η σωρρευτική απώλεια ανταγωνιστικότητας έφτασε το 23% σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ" .
Και υποστήριξε ότι "Αυτή η απώλεια αποτυπώνεται στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κι αντανακλάται το γεγονός ότι το κόστος εργασίας μέρος του οποίου είναι οι μισθοί σημείωσε στην Ελλάδα σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση με τις άλλες χώρες και η ονομαστική αύξηση ήταν σημαντικά υψηλότερη από την παραγωγικότητα. Αυτές οι εξελίξεις δεν πρέπει να αγνοηθούν ούτε από τους εργαζόμενους ούτε απο τις επιχειρήσεις".
grepolis
Με απλά λόγια "Οι Έλληνες έχουν πάρει πολλά λεφτά, τώρα πρέπει να τα πάρουμε πίσω όλα αυτά"!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης των δύο τελευταίων ετών «έχει καταστρέψει και παραλύσει την οικονομία κι έχει οδηγήσει σε κοινωνική κόλαση. Αυτοί που μας την επέβαλαν μιλάνε πια και αυτοί για ναυάγιο. Και εσείς αντί να πιαστείτε από αυτό και να τους πιάσετε από το γιακά για να αλλάξουν στρατηγική εμφανίζεστε σαν να τα αποδέχεστε όλα. Η φράση σας ότι κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας σημαίνει άνευ όρων παράδοση στις απαιτήσεις των πιστωτών».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας εξήγησε: «Η σωτηρία της πατρίδας είναι τα ζοφερά στοιχεία, 1 στους 2 νέους είναι άνεργοι, 7 στα 10 νοικοκυριά κάνουνε δραστικές περικοπές, και δεν υπάρχει στοά χωρίς αστεγους. Αυτή είναι η σωτηρία; Ακόμα κι ο Μόντι έθεσε όρια στη Μέρκελ. Εσείς τι διαπραγματεύεστε;».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «με τις πολιτικές φέρνετε πιο κοντά την προοπτική της χρεοκοπίας… η μεγαλύτερη συνεισφορά σας στη χώρα είναι να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές».

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...