ΣΤΙΣ ΔΑΓΚΑΝΕΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ 14 ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Φεστιβάλ φοροδιαφυγής
Σε 850.000 ευρώ ανέρχονται τα έσοδα που απέκρυψαν
Δεκατέσσερις μάνατζερ πολύ γνωστών καλλιτεχνών πιάστηκαν πρόσφατα στα δίχτυα του ΣΔΟΕ καθώς, όπως διαπιστώθηκε, διενεργούσαν συναυλίες, κυρίως το καλοκαίρι, κόβοντας ελάχιστα τιμολόγια, ενώ τα περισσότερα χρήματα τα εισέπρατταν «κάτω από το τραπέζι».
Η πιο καραμπινάτη υπόθεση αφορά το πολύ γνωστό φεστιβάλ του Βύρωνα για την περίοδο 2008-2009, γεγονός που οδήγησε στο χαρακτηρισμό ότι επρόκειτο για ένα φεστιβάλ φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να σταματήσει με απόφαση του δημάρχου να διοργανώνει από πέρυσι το καλοκαίρι, συναυλίες καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις.
Από την έρευνα του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι για 19 συναυλίες που έγιναν το 2008 και το 2009 τα περισσότερα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί ως αμοιβή των καλλιτεχνών και των τεχνικών κάθε συγκροτήματος είχαν δοθεί από το Πνευματικό Κέντρου του δήμου Βύρωνα, το οποίο είχε την αρμοδιότητα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο Θέατρο Βράχων, σε βαλίτσες μετά το τέλος των συναυλιών σε 14 μάνατζερ που εκπροσωπούσαν πασίγνωστα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου.
Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου που συνέταξε το ΣΔΟΕ έπειτα από έφοδο στο Πνευματικό Κέντρο (πρόεδρος του οποίου είναι η Πηνελόπη Δάφνη και κατά νόμον υπάγεται στο νυν δήμαρχο Νίκο Χαρδαλιά), διαπιστώθηκε τεράστια απόκρυψη ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για τα έτη 2008 και 2009, ενώ θα ερευνηθούν και τα προηγούμενα έτη μέχρι το 2000.
Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε το ΣΔΟΕ από το Πνευματικό Κέντρο, αλλά και πλήθος εγγράφων και λογαριασμών που τους προσκόμισε ο υποψήφιος δήμαρχος με το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κόνσουλας, η υπόθεση μοιάζει με «παγόβουνο» που μόλις εντοπίστηκε η κορυφή του.
Πόρισμα-φωτιά για απόκρυψη εισιτηρίων
Κάθε καλοκαίρι στο θέατρο Βράχων του Βύρωνα το Πνευματικό Κέντρο του δήμου διοργάνωνε τουλάχιστον είκοσι συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, στις περισσότερες από τις οποίες η ανταπόκριση ήταν τεράστια, με θεατές που έφταναν τις 3.000-4.000 ανά εκδήλωση.
Σε όλες τις περιπτώσεις θεωρούνταν από την εφορία εισιτήρια αξίας 10, 20 και 30 ευρώ και όσα δεν «κόβονταν» επιστρέφονταν και ακυρώνονταν. Όλα αυτά βέβαια στη θεωρία, καθώς στην πράξη, όπως διαπίστωσε το ΣΔΟΕ, άλλα εισιτήρια θεωρήθηκαν και πουλήθηκαν και άλλα εμφανίζονταν στα βιβλία του Πνευματικού Κέντρου. Ο λόγος; Προφανής. Αποφυγή καταβολής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.
Προσέξτε τι αναφέρει το πόρισμα ελέγχου του ΣΔΟΕ, που εστάλη στην τοπική εφορία για απόκρυψη ΦΠΑ και φόρου από το Πνευματικό Κέντρο: «Με βάση τα εισιτήρια που θεωρήθηκαν από την εφορία και εκδόθηκαν από το Πνευματικό Κέντρο οι εισπράξεις κατ’ έτος είναι οι ακόλουθες: Το 2008, 524.000 ευρώ και το 2009, 372.000 ευρώ. Αυτά που δηλώθηκαν ως αφορολόγητα έσοδα (ενώ υπόκεινται σε φορολόγηση εισοδήματος) από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα στην εφορία είναι για το 2008, 23.000 ευρώ (διαφορά 501.000 ευρώ) και το 2009, 22.500 (διαφορά 349.500 ευρώ).
Γι’ αυτά τουλάχιστον τα έσοδα (συναυλίες, παραστάσεις κ.λπ.) θα έπρεπε να τηρούνται φορολογικά βιβλία (δεν τηρήθηκαν ποτέ).
Έπεσαν… πρόστιμα
Πριν από λίγους μήνες οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ έστειλαν τα πρώτα μπιλιετάκια για τη φοροδιαφυγή σε 14 πολύ γνωστούς μάνατζερ επώνυμων καλλιτεχνών, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν 370.000 ευρώ, ενώ ορισμένοι απ’ αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέχτηκαν τα πρόστιμα και προχώρησαν σε ρύθμιση. Τα πρόστιμα αφορούν 850.000 ευρώ αφορολόγητα έσοδα που εισπράχτηκαν, χωρίς την έκδοση τιμολογίων από τους υπευθύνους του Πνευματικού Κέντρου. Μάλιστα η υπεύθυνη του Πνευματικού Κέντρου είχε δηλώσει στο ΣΔΟΕ ότι τα βιβλία τους (τιμολόγια, συμβόλαια με καλλιτέχνες, εισιτήρια κ.λπ.) που τηρούσαν έως και το 2009 έχουν καταστραφεί από πλημμύρα στο τέλος του 2009 και δεν υπάρχουν!
Εκείνο που έκανε εντύπωση στους άνδρες του ΣΔΟΕ είναι ότι το Πνευματικό Κέντρο δεν διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό για τα ταμειακά του υπόλοιπα, ενώ αντίθετα τα χρηματικά του υπόλοιπα φυλάσσονται σε προσωπικό λογαριασμό με συνδικαιούχους δύο φυσικά πρόσωπα (χωρίς καμία επίσημη ιδιότητα ή σχέση με το Πνευματικό Κέντρο, σύμφωνα με την έκθεση του ΣΔΟΕ).
Όσες πληρωμές των καλλιτεχνών έγιναν νόμιμα δόθηκαν μετρητοίς, παρά το νόμο που ορίζει ότι θα έπρεπε με δίγραμμες επιταγές ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Μετά το «μαύρο χρήμα» που εντοπίστηκε να δίνεται σε 14 μάνατζερ καλλιτεχνών, σειρά να «πληρώσει το μάρμαρο» είχε και το Πνευματικό Κέντρο, στο οποίο καταλογίστηκαν για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, λόγω απόκρυψης ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, πρόστιμα 215.000 ευρώ για το καλοκαίρι των συναυλιών του 2008 και 90.000 ευρώ για το 2009. Η σχετική έκθεση καταλογισμού από το ΣΔΟΕ διαβιβάστηκε ήδη πριν από 3 ημέρες και στην εφορία του Βύρωνα.
Οι «αμαρτωλές» συναυλίες
Τα πρόστιμα έπεσαν βροχή στους ατζέντηδες των καλλιτεχνών και τώρα η έρευνα του ΣΔΟΕ στρέφεται πλέον στο αν ένα μέρος από τα «μαύρα χρήματα» που εισέπρατταν κάτω από το τραπέζι από το Πνευματικό Κέντρο του Βύρωνα οι μάνατζερ, δίνονταν ως «μαύρα», δηλαδή χωρίς παραστατικά στοιχεία και στους καλλιτέχνες που εκπροσωπούσαν.
Οι μάνατζερ στους οποίους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είχαν διοργανώσει, το 2008 και το 2009 στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, τις συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα του Βασίλη Σκουλά, του Γεράσιμου Ανδρεάτου, του Σάκη Μπουλά, του Γιάννη Ζουγανέλη, του Χρ. Θηβαίου, του Μίλτου Πασχαλίδη, της Σάννυ Χατζηαργύρη, του Γιάννη Χαρούλη. Παράλληλα ερευνάται από το ΣΔΟΕ εάν ως αποδέκτης «μαύρων χρημάτων» ήταν και ένας 15ος μάνατζερ που εκπροσωπούσε την Ελένη Τσαλιγοπούλου και το Γιάννη Κότσιρα.
Μετά τον καταλογισμό των προστίμων, συνολικά 670.000 ευρώ, στους 14 μάνατζερ και στο Πνευματικό Κέντρο, η έρευνα του ΣΔΟΕ επεκτείνεται τώρα και στο ενδεχόμενο κάποιοι από τους καλλιτέχνες να εισέπρατταν και αυτοί ένα μέρος των χρημάτων τους «χέρι με χέρι» από τις διοργανώτριες εταιρείες.
kourdistoportocali.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου