Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελλάδα παίρνει ανάσα, αλλά για λίγο

Πώς βλέπουν τη συμφωνία των Βρυξελλών έλληνες αναλυτές

Οι αποφάσεις των Βρυξελλών μπορεί να δίνουν στην Ελλάδα μία βραχυπρόθεσμη ανάσα, αλλά το μέλλον της χώρας εξακολουθεί να διαγράφεται αβέβαιο.

Αυτό εκτιμούν έλληνες αναλυτές, προσθέτοντας ότι η συμφωνία διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την εφαρμογή του PSI, από το οποίο άλλωστε εξαρτάται και ο χρόνος των πρόωρων εκλογών.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η συμφωνία δίνει «ανάσα» στην Ελλάδα, κυρίως επειδή επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ, ενώ ξεκαθαρίζεται -όπως άλλωστε τόνισαν και οι Λ.Παπαδήμος και Ευ.Βενιζέλος- ότι το «κούρεμα» δεν πρόκεται να επαναληφθεί για καμία άλλη χώρα.

Μακροπρόθεσμα όμως η πίεση και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας διατηρούνται, καθώς δεν απαντήθηκαν κρίσιμα ερωτήματα.

Το γεγονός ότι η Ευρώπη συμφώνησε να προχωρήσει σε μια ιστορική συμφωνία για τη στενότερη δημοσιονομική ενοποίησή της και απέτρεψε τον κίνδυνο της κατάρρευσης της ευρωζώνης είναι ασφαλώς θετικό για την Ελλάδα, επισημαίνουν οι αναλυτές, που επικαλούνται «Τα Νέα».

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που θα συμμετάσχουν στο νέο (γερμανικής κοπής) τοπίο για την Ευρωζώνη, θα πρέπει να υιοθετήσει συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εξήγησε ότι θα υπάρξει ένα «δημοσιονομικό συμβόλαιο» με κυριότερο στοιχείο τον δημοσιονομικό κανόνα για ισορροπημένους προϋπολογισμούς.

Η αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα, θα υπάρχει ένας αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός, και όσα κράτη βρίσκονται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (άνω του 3%) θα υποβάλουν διαρθρωτικά προγράμματα και άλλα μέτρα.

Όταν μια χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3%, τότε θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων. Μόνο εάν υπάρχει η αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας στο Συμβούλιο δεν θα εφαρμόζονται οι κυρώσεις αυτές.

Ουσιαστικά, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, όπως είπε και ο κ. Παπαδήμος.

Η πειθαρχία μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ευρώπης, εμπεριέχει όμως τον κίνδυνο να την ρίξει σε παγίδα μόνιμης ύφεσης.

Πάντως, όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν για την Ελλάδα όταν θα κλείσει ο κύκλος των πακέτων στήριξης, δηλαδή μετά το 2013.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...