Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Η νοθεία τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι έδειξε έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου

Η νοθεία τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι έδειξε έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου

Με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο της νοθείας βοδινού κρέατος με κρέας αλόγου, η Επιτροπή ENVI (Committee on the Environment, Public Health and Food Safety) του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έκθεσης που συνέταξε για την αντιμετώπιση της νοθείας
Στη λίστα με τα 10 πιο «επίφοβα» για νόθευση τρόφιμα βρίσκονται
  • Ελαιόλαδο
  • Ψάρια
  • Τρόφιμα βιολογικής γεωργίας
  • Γάλα
  • Σιτηρά
  • Μέλι και σιρόπι σφενδάμου
  • Καφές και τσάι
  • Μπαχαρικά (κρόκος, τσίλι)
  • Κρασί
  • Χυμοί φρούτων
Σύμφωνα με την έκθεση , ο κίνδυνος για νοθεία αυξάνεται αφενός όταν η πιθανότητα να εντοπισθεί η νοθεία είναι μικρή και αφετέρου όταν υπάρχει μεγάλο οικονομικό κίνητρο (μεγάλο περιθώριο κέρδους). Το κίνητρο αυτό γίνεται ακόμη πιο δελεαστικό εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές φορές οι κυρώσεις από τα Κράτη-Μέλη είναι πολύ μικρές και ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Το πιο ανησυχητικό από όλα όμως σύμφωνα με την έκθεση είναι το γεγονός ότι εγκληματικές οργανώσεις παρεισφρύουν πλέον και στο χώρο των τροφίμων.
Τα μέτρα που προτείνονται
1. Να ορισθεί ξεκάθαρα στη νομοθεσία τι καθιστά ένα τρόφιμο νοθευμένο, ώστε να υπάρξει εναρμονισμένη προσέγγιση στο θέμα από όλα τα Κράτη-Μέλη
2. Να υπάρξει στενότερη συνεργασία των Κρατών-Μελών με τη Europol
3. Να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στα προγράμματα επίσημου ελέγχου των Αρμόδιων Αρχών για καταπολέμηση της νοθείας
4. Να επιβάλλονται ποινές σε τέτοιο ύψος που να καθιστούν απαγορευτική την πρόθεση για νοθεία και οι υπότροποι να αντιμετωπίζουν ποινές ακόμη και οριστικού κλεισίματος των επιχειρήσεών τους
Πηγή :  Foodbites |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...