Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει για τα χημικά

Σε ψήφισμα για τον έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας κατέληξε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3.00 τα ξημερώματα Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να δώσει τέλος στο αδιέξοδο που ταλανίζει την Συρία τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες γύρω από το πλάνο που θα ακολουθηθεί για την καταστροφή των χημικών.
Από αμερικανικής πλευράς θα απαιτηθεί η καταστροφή όπλων που «η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε επανειλημμένως και αγρίως εναντίον του λαού της», όπως τόνισε η πρέσβυς των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, και αναμένεται πως οι ΗΠΑ θα προειδοποιήσουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν το καθεστώς Ασαντ δεν συμμορφωθεί με αυτό.
Οι συνέπειες περιλαμβάνουν κυρώσεις και στρατιωτική δράση, ωστόσο όπως αναφέρεται αν η Συρία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα είναι απαραίτητο νέο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Μαρκ Λίαλ, τόνισε ότι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Ασαντ θα έπρεπε να το σκεφτεί διπλά και να προχωρήσει στην παράδοση του χημικού οπλοστασίου.
«Αν ο πρόεδρος Ασαντ νόμιζε ότι θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από την αβεβαιότητα ορισμένων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τώρα θα πρέπει να το ξανασκεφτεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λίαλ.
Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο των επιθεωρήσεων για τη Συρία, το οποίο θα εγκριθεί μετά την αποψινή ψηφοφορία.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...