Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Νηστίσιμο τσουρέκι

Περιγραφή

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς αυγά και γαλα.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι (εγώ προτιμώ το Extra της Αλλατίνη).
  • 2 πορτοκάλια σε χυμό και ξύσμα
  • 200γρ. ελαιόλαδο
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά 
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 250γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.τ.γλυκού μαχλέπι
  • 1 κ.τ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • προαιρετικά: δάκρυα ή νιφάδες κουβερτούρας

Πως το κάνουμε:

  1. Σ΄ένα μεταλλικό μπωλ ανακατεύω τα 200γρ από το αλεύρι με τις 2 μαγιές και το νερό. Αφήνω το κουρκούτι να διπλασιαστεί για 20'.
  2. Σε μια λεκανίτσα βάζω το αλεύρι, ανοίγω μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνω και το κουρκούτι της μαγιάς. Ζυμώνω καλά μέχρι να δέσει η ζύμη. Την αφήνω σε μια ζεστή γωνία να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 2 ώρες). 
  3. Χωρίζω τη ζύμη σε κομμάτια και ένα ένα το ξαναζυμώνω λιγο για να αποκτήσει λεία υφή και το πλάθω σε σχήματα (κουλουρα, πλεξίδα, κλπ).
  4. Τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας κάμποση απόσταση μεταξύ τους για να φουσκώσουν ξάνα (χρειάζονται άλλη 1 ώρα).
  5. Ψήνω στους 150-160 βαθμούς για 45΄.
  6. Προαιρετικά: Για γέμιση σοκολάτας, πλάθουμε το τσουρέκι σε σχήμα μακρόστενο (σα φίδι). Με τον πλάστη πατάμε το φιδι από πάνω για να πλατιάσει. Αραδιάζουμε κατα μήκος του πεπλατισμένου φιδιού τα τρίμματα σοκολάτας και ύστερα ξανακλείνουμε από ακρη σε άκρη. Τώρα θα έχουμε ένα φίδι που στην κοιλιά του έχει μπόλικη σοκολάτα. Το κάνουμε κουλουρα ή φτιάχνουμε άλλο ένα τέτοιο φίδι και πλέκουμε σε πλεξιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου