Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Είναι επίσημο: Το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε και στο Λίβανο

Είναι επίσημο: Το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε και στο Λίβανο
Είναι πλέον επίσημο, επιβεβαιώνεται από ειδησεογραφικά σάιτ του Λιβάνου, ότι το Ισλαμικό Κράτος (πρώην ISIS – ΙΚΙΛ) έχει εισβάλλει και στο Λίβανο.
Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ (σιίτες μουσουλμάνοι ενώ η ISIS είναι σουνίτες), δήλωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν σκοπεύει να πολεμήσει ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, αφήνει το στρατό του Λιβάνου να διαχειριστεί τις πολεμικές επιχειρήσεις, ωστόσο θα συνεχίσει να παρέχει -η Χεζμπολάχ- υλικοτεχνική υποστήριξη στον λιβανέζικο στρατό.
Η ηγεσία της Χεζμπολάχ δήλωσε στη Daily Star του Λιβάνου, ότι η οργάνωση παρέχει μόνο υλικοτεχνική βοήθεια στον λιβανέζικο στρατό στη μάχη που δίνει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην Ααρσάλ. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ συμπλήρωσε ότι εάν η ISIS κερδίσει έδαφος, τότε θα εμπλακεί στις μάχες.
Η Ααρσάλ που δέχεται επίθεση από τους μακελάρηδες της ISIS, είναι μια Λιβανέζικη πόλη στα σύνορα με τη Συρία, η οποία έχει δεχθεί και μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων. Από την πρώτη επίθεση των Τζιχαντιστών στην πόλη, μέσα στο Σαββατοκύριακο, πολλοί από τους κατοίκους έφυγαν έντρομοι ενώ προσπάθησαν και οι πρόσφυγες να τους ακολουθήσουν, ωστόσο ο λιβανέζικος στρατός δεν τους το επέτρεψε, με αποτέλεσμα πολλοί Σύροι πρόσφυγες να πανικοβληθούν επειδή πλέον δεν έχουν πουθενά να πάνε.
Ο αντιδήμαρχος της πόλης μιλώντας στους New York Times, είπε ότι η κατάσταση στην Ααρσάλ είναι άθλια. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν φάρμακα για τους τραυματίες και τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να δεχτούν παραπάνω ανθρώπους.
Η μάχη στην Ααρσάλ ξεκίνησε την Παρασκευή όταν ο στρατός του Λιβάνου συνέλαβε τον Ιμάντ Αχμάντ Τζομάα, διοικητή μιας συριακής ισλαμιστικής ένοπλης ομάδας. Ο ίδιος κατηγορείται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα και με το Ισλαμικό Κράτος. Τη σύλληψή του ακολούθησε η έναρξη των εχθροπραξιών. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε στη Daily Star του Λιβάνου ότι θλίβεται για τον στρατό του Λιβάνου που δεν μπορεί μετά από μάχες τεσσάρων ημερών να θέσει υπό τον έλεγχό του την περιοχή και να εκδιώξει τους τρομοκράτες.
Ο ίδιος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι η εισβολή του Ισλαμικού Κράτους στο Λίβανο ήταν προμελετημένη και η σύλληψη του Τζομάα απλώς η αφορμή.


Tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...