Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Πιο συχνά τα διαζύγια στα ζευγάρια που έχουν κόρες

Περισσότερες πιθανότητες διαζυγίου έχουν τα ζευγάρια που έχουν κόρες παρά γιους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Demography.

Η διαφοροποίηση αποδίδεται στην εξελικτική διαδικασία του ανθρώπινου είδους και τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των θηλυκών εμβρύων κατά την ενδομήτρια ζωή.

Η διαπίστωση αυτή αντικρούει την μέχρι σήμερα εδραιωμένη πεποίθηση ότι, οι άνδρες μένουν πιο εύκολα σε έναν γάμο όταν έχουν γιους, λόγω της φυσικής προτίμησής τους προς το ίδιο φύλο. Ενώ αντιθέτως, όταν έχουν κόρες δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε διάλυση της οικογένειάς τους.

Όμως, οι Αμάρ Χαμουντί του Πανεπιστημίου Ντιουκ και Τζένα Νομπλς του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν στο Μάντισον, αμφισβητούν την αντίληψη αυτή αντιτείνοντας ότι επειδή τα κορίτσια είναι εκ φύσεως ανθεκτικότερα από τα αγόρια μπορούν να επιβιώσουν σε έναν προβληματικό γάμο, ήδη από το στάδιο της ενδομήτρια ζωής.

Έτσι λοιπόν, αφού ένα θηλυκό έμβρυο είναι πιθανότερο να επιβιώσει σε προβληματικές καταστάσεις, εξηγείται γιατί γεννιούνται περισσότερα κορίτσια παρά αγόρια σε προβληματικές οικογένειες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων, που αφορούσε την περίοδο 1979-2010, και διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο σύγκρουσης των δύο γονιών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα διαζυγίου. Επίσης, οι διαπροσωπικές συγκρούσεις του ζεύγους στην αρχική φάση του γάμου, πριν κάνουν παιδί, μπορούν να αποτελέσουν δείκτη πρόβλεψης για το φύλο του παιδιού που θα γεννηθεί.

Εξάλλου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, όσο πιο έντονες συγκρούσεις ανέφερε μία γυναίκα με τον σύζυγό της, τόσο πιθανότερο ήταν να γεννήσει κορίτσι παρά αγόρι, τα επόμενα χρόνια.

«Τα κορίτσια μπορούν να επιβιώνουν σε εγκυμοσύνες γεμάτες στρες, όπου τα αγόρια δεν μπορούν να επιβιώσουν. Έτσι, είναι πιθανότερο να γεννηθούν κορίτσια παρά αγόρια σε γονείς με ήδη τεταμένες σχέσεις», εξηγεί ο Δρ Χαμουντί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, γενικότερα το γυναικείο φύλο αποδεικνύεται τελικά ισχυρότερο καθώς και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι διαχρονικά καταγράφεται μεγαλύτερη αναλογία θανάτων μεταξύ των ανδρών, απ' ότι στις γυναίκες.

Οι ανθρωπολόγοι εξηγούν ότι οι γυναίκες έχουν πλεονέκτημα επιβίωσης ήδη από την ενδομήτρια ζωή καθώς μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...