Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Προς ηγεσία και στελέχη ΕΔ & ΣΑ: Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα - Ή παραιτείστε ή δέχεστε "τσεκούρι" στο εφάπαξ

Μεγάλη αναταραχή έχει προκληθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας από την επιμονή της κυβέρνησης να βάλει «χέρι» στο εφάπαξ των ενστόλων και στους ειδικούς λογαριασμούς (π.χ. ΒΟΕΑ) που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο από κρατήσεις επί των αποδοχών τους και καμία σχέση έχουν με κρατική χρηματοδότηση.

Από την περασμένη Κυριακή που έγινε γνωστό το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το επίμαχο άρθρο ένταξης των Μετοχικών Ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο του Δημοσίου υπήρξε συνάντηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, την οποία διαδέχθηκε τη Δευτέρα συνεδρίαση του επίσημου θεσμικού οργάνου, του ΣΑΓΕ.

Σε αυτή τη συνεδρίαση η στρατιωτική ηγεσία κατέληξε να κοινοποιήσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με στόχο την προώθηση προς το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου, απόφαση μη αποδοχής ένταξης των Μετοχικών Ταμείων σε ένα χαοτικό Ταμείο που επιβάλει η τρόικα με μοναδικό στόχο το «τσεκούρι» στο εφάπαξ.

Το αίτημα της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολιτικής και στρατιωτικής, δεν εισακούστηκε ως φαίνεται και η κυβέρνηση προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα έκανε τη ντρίπλα με τη διάταξη περί «ρήτρας αξιόμαχου», η οποία είναι η απόλυτη κοροϊδία.

Η ρήτρα δήθεν θα διαμορφώνει με ευθύνη του αρμόδιου υπουργού κατά τέτοιο τρόπο το συντελεστή βιωσιμότητας του Μετοχικού Ταμείου προκειμένου να μην γίνονται περικοπές στο εφάπαξ. Άντε και έγινε αυτό για μία χρονιά, ή για δύο, ή για τρεις.

Τι θα γίνει αργότερα όταν η τρόικα επιβάλλει επι παραδείγματι νέες μειώσεις μισθών ή «κούρεμα» στο εφάπαξ; Ο Δ. Αβραμόπουλος δεν δέχεται να μειωθεί το εφάπαξ σήμερα. Ο υπουργός που θα είναι αύριο ή μεθαύριο στο Πεντάγωνο τι θα πράξει;

Όλη αυτή η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια στις Ένοπλες Δυνάμεις, πλήττει το ηθικό των στελεχών και πυροδοτεί κύμα παραιτήσεων (ίσως εν τέλει και αυτός να είναι ο στόχος, η μείωση του προσωπικού δηλαδή) σε μία περίοδο που φλέγεται ολόκληρη η γύρω περιοχή.

Η στρατιωτική ηγεσία ωστόσο και τα ανώτατα κυρίως στελέχη θα πρέπει να καταλάβουν πώς η απάντηση τους στη λαίλαπα των μέτρων που σχεδιάζουν κυβέρνηση και τρόικα θα πρέπει να είναι καίρια. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί το κύρος των Ένοπλων Δυνάμεων και η άμυνα της χώρας.

Οι συνεδριάσεις οργάνων, όπως γίνεται από το πρωί σήμερα με τα Ανώτατα Συμβούλια των κλάδων εκλαμβάνεται από τα όργανα της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών ως αδυναμία. Εμπαίζουν την ηγεσία του Στρατεύματος και πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες. Σε αυτά εντάσσεται και η «ρήτρα αξιόμαχου».

Η ηγεσία και τα στελέχη πρέπει να επιλέξουν. Ή θα στείλουν σαφές μήνυμα σε όσους στοχεύουν στην απαξίωση και στη διάλυση των Ένοπλων Δυνάμεων (αν κρίνουν πώς αυτό είναι οι παραιτήσεις ας το πράξουν και δεν εννοούμε περίεργα πράγματα) ή θα πρέπει να αποδεχθούν το σχέδιο της κυβέρνησης και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το ίδιο αφορά στην ηγεσία και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αρκετά πια. Η ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα.

Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι και κανείς δεν μπορεί να παίζει με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...