Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση πολιτών από τη Λιβύη


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης Λιβύης.
Η επιχείρηση  πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα “ΣΑΛΑΜΙΣ” με την υποστήριξη οργανικού  ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). 
Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες, εκ των οποίων 77 είναι από  Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας), 12 από Κύπρο, 78 από Κίνα, 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Βέλγιο, 1 από Ρωσία και 1 από Αλβανία. 
Η φρεγάτα κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει  το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2014.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι, λόγω των δυσμενών συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν στην περιοχή, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κλείνει η Κυπριακή Πρεσβεία στη Λιβύη και ότι το προσωπικό και όσοι από τους Κύπριους διαμένουν στη Λιβύη επιθυμούν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα με το ελληνικό πολεμικό πλοίο που θα προσεγγίσει τη Λιβύη για να παραλάβει τους Έλληνες υπηκόους.
Ο κ. Κασουλίδης απαντούσε σε ερώτηση, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τους επικεφαλής διπλωματικών αποστολών της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στη Λιβύη», είπε, προσθέτοντας ότι «είχαμε από καιρού λάβει μέτρα για αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης».
Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι οι Κύπριοι που εργάζονται στη Λιβύη επιθυμούσαν να παραμείνουν και να συνεχίσουν την εκπλήρωση συμβολαίων τους, όμως αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο που αποφασίστηκε το κλείσιμο της Πρεσβείας μας και η μεταφορά όσων έχουν παραμείνει, και αποδέχονται, με συνοδεία.
«Αναμένουμε ότι ελληνικό πολεμικό πλοίο θα προσεγγίσει τη Λιβύη απ` όπου θα παραλάβει τους Έλληνες, τους Κύπριους και άλλους υπηκόους», είπε.
Κληθείς να πει αν διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «είναι μια κατάσταση που είναι εκτός ελέγχου του νόμου και της τάξης. Δεν έχεις κανένα να σε προστατεύσεις και επομένως δεν είναι μια κατάσταση που μας επιτρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτή την Πρεσβεία μας», πρόσθεσε.
«Η έγνοια μας η μεγάλη ήταν πάντα οι Κύπριοι που δουλεύουν εκεί γι’ αυτό και κρατούσαμε την Πρεσβεία ανοιχτή, αλλά έφτασε η ώρα που ο καθένας πρέπει ν` αποφασίσει», σημείωσε.
Ευχήθηκε όπως το κλείσιμο της Πρεσβείας είναι προσωρινό.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των Κυπρίων που βρίσκονται στη Λιβύη, ανέφερε ότι είναι μικρός ο αριθμός. «Μιλούμε για πάνω από δέκα άτομα, αλλά κάτω από είκοσι», είπε.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA, CNA-ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...