Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Επένδυση «μαμούθ» 40 δισ. $ της Κίνας στην Νικαράγουα – Θα κατασκευάσουν νέο κανάλι του Παναμά!

Κυβερνητική επιτροπή της Νικαράγουα αποδέχθηκε τη Δευτέρα την πρόταση της κινεζικής εταιρείας για την κατασκευή ενός κολοσσιαίου έργου ύψους 40 δισ.$ για τη δημιουργία μιας διώρυγας η οποία διατρέχει όλη τη Νικαράγουα και θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον ειρηνικό Ωκεανό, σε ανταγωνιστική θέση με τη διώρυγα του Παναμά.

Η επιτροπή που αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς ενέκρινε τη μήκους 278 περίπου χιλιομέτρων η οποία θα ξεκινά από τις εκβολές του ποταμού Brito στην πλευρά του ειρηνικού και θα καταλήγει στον ποταμό Punto Gorda στην Καραϊβική .

Η πρόταση για την κολοσσιαία αυτή επένδυση έρχεται από τον επενδυτικό όμιλο HKND ο οποίος έχει την έδρα του στο Χόνγκ Κόνγκ και που επικεφαλής της είναι ο δισεκατομμυριούχος δικηγόρος Wang Jing στην κατοχή του οποίου βρίσκεται επίσης και ο όμιλος τηλεφωνίας Xinwei Telecom Enterprise Group.

Η ιδέα της κατασκευής ενός τόσο μεγάλου έργου χαρακτηρίζεται από πολλούς ως εξωπραγματική καθώς το μήκος της διώρυγας αυτής εάν θα κατασκευαστεί τελικά θα είναι τουλάχιστον 3,5 μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της διώρυγας του Παναμά όπου έχει συνολικό μήκος 77 περίπου χλμ.

Το κανάλι αυτό της Νικαράγουας θα έχει πλάτος που θα ποικίλει από 320 μέτρα το ελάχιστο έως και 520 μέτρα το μέγιστο ενώ θα έχει βάθος 30 μέτρα όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής μηχανικός της HKND Dong Yunsong.

Όπως έγινε γνωστό το έργο πρόκειται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2019 ξεκινώντας την εκμετάλλευση το 2020.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...