Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Έρχεται το δωρεάν Wi-Fi από το Νοέμβριο σε 4000 σημεία

Δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ (WiFi) σε 4.000 δημόσιους χώρους 302 δήμων της χώρας θα μπορούν να έχουν από τον ερχόμενο Νοέμβριο όλοι οι πολίτες.Ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου του WiFi βρίσκεται στον «αέρα» και με τον σχετικό προϋπολογισμό να ανέρχεται συνολικά στα 25 εκατ. ευρώ (είναι αυξημένος κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο).

Επίσης, δίκτυο WiFi θα έχουν ως το τέλος του χρόνου και περίπου 1.200 - 1.500 αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ της Αθήνας, καθώς και το σύνολο των 64 σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Η εξάπλωση του WiFi στους κοινόχρηστους χώρους υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την εξασφάλιση δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.

Το σχέδιο για την εξάπλωση του WiFi, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ενεργοποίηση σε πρώτη φάση 15.000 σημείων πρόσβασης (access point) σε 4.000 κοινόχρηστους χώρους δήμων (σε πλατείες, πεζοδρόμους, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, λιμάνια κ.ά.).

Αργότερα, προβλέπεται η επέκταση του WiFi σε χώρους μεγάλης έκτασης (χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής-μετακίνησης επιβατών, χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.).

Το έργο θα προχωρήσει με συμφωνία-πλαίσιο, βάσει του διαγωνισμού που βγήκε χτες στον «αέρα» και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».Υπολογίζεται, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2015 οι πολίτες θα μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις. 

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα έως 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης (access point) σε εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση έως 100 μέτρων στα εξωτερικά σημεία.

Κάθε σημείο πρόσβασης θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα, οι οποίοι θα μπορούν:

* Να έχουν απλή πρόσβαση στο Ιντερνετ, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κ.λπ., καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.
* Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
* Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχονται από τον τοπικό Δήμο.

Ειδικά για το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, βάσει των αποτελεσμάτων της πιλοτικής λειτουργίας ασύρματων δικτύων σε 15 λεωφορεία και τρόλεϊ, ετοιμάζεται να προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση WiFi συνολικά σε 1.200-1.500 οχήματα της εταιρείας ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). Επίσης, ασύρματο Ιντερνετ θα υπάρχει ως το τέλος του χρόνου και στους 64 σταθμούς του μετρό και ηλεκτρικού (σήμερα WiFi διαθέτουν επτά σταθμοί).

Σημειώνεται, ότι ο Δήμος Αθηναίων που δεν υπέβαλε αίτημα ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών (όπως και άλλοι 22 δήμοι σε όλη τη χώρα), εκπονεί ήδη δικό του πρόγραμμα ανάπτυξης σημείων WiFi προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 

Το νέο δίκτυο του Δήμου Αθηναίων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές φθινόπωρο και θα καλύπτει το 60% της έκτασης του δήμου, με εξυπηρέτηση σε όλες τις μεγάλες πλατείες και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Το καινούργιο δίκτυο ασύρματου Ιντερνετ που θα αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα, θα είναι αναβαθμισμένο και πιο γρήγορο σε σχέση με αυτό που λειτουργούσε στην Πλατεία Συντάγματος (Athens WiFi), ενώ θα παρέχει και σύνδεση με τις υπηρεσίες του Δήμου.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...