Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ισπανοί: Ζητούν περισσότερο ενεργό το νέο βασιλιά

Οι περισσότεροι Ισπανοί θέλουν ο νέος βασιλιάς τους Φελίπε να έχει ενεργότερο ρόλο στην πολιτική και να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στα πολωμένα κόμματα, προκύπτει σήμερα από μία νέα δημοσκόπηση. 

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας El Pais έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των Ισπανών θεωρούν ότι ο Φελίπε, ο οποίος ορκίστηκε την περασμένη Πέμπτη ύστερα από την παραίτηση από τον θρόνο του πατέρα του Χουάν Κάρλος, θα πρέπει προσωπικά να ασκήσει πιέσεις στα κόμματα ώστε να καταλήξουν σε συμφωνίες για τα προβλήματα της χώρας αν οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν το πετύχουν. 

Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης αντανακλούν την ευρεία λαϊκή απογοήτευση για τις διαφωνίες ανάμεσα στο κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), στη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων για νομοθεσία που αφορά μεταξύ άλλων θέματα όπως η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia που διενεργήθηκε σε δείγμα 600 ατόμων για λογαριασμό της El Pais διαπίστωσε ότι το 91% θεωρεί ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερες πολιτικές συμφωνίες για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Το 75% απάντησαν ότι θα στήριζαν έναν βασιλιά που θα προωθούσε ενεργά τέτοιου είδους συμφωνίες. 

Οι περισσότεροι Ισπανοί εξακολουθούν να στηρίζουν μία βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία παρά μία προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, σύμφωνα με μία άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα της Βαρκελώνης La Vanguardia. 

Ο Φελίπε ήταν πιο δημοφιλής από τον πατέρα του, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα ύστερα από μία σειρά σκανδάλων, διαφαίνεται και από τις δύο δημοσκοπήσεις που συμφωνούν με προηγούμενες καταγραφές της κοινής γνώμης. 

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Feedback για λογαριασμό της La Vanguardia, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 200 ατόμων στην Καταλονία και άλλων 800 συνολικά στην Ισπανία, διαπιστώνει ότι η υποστήριξη προς την μοναρχία ανέρχεται σε σχεδόν 52%. 

Από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση προκύπτει ότι παρότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο 46χρονος Φελίπε είναι καλά ενημερωμένος για το καταλανικό ζήτημα, ο λαός εμφανίζεται διχασμένος ως προς την ικανότητά του να συμβάλει στην επίλυση των διαφορών μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης. 

Τα ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι η πρώτη επίσκεψη του βασιλιά εκτός Μαδρίτης θα είναι στην Καταλονία με αφορμή επιχειρηματική βράβευση αυτή την εβδομάδα. 

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Μαδρίτη θα πρέπει να προχωρήσει "σε κάποιας μορφής χειρονομία" προς την Καταλονία πριν από το προγραμματισμένο για τις 9 Νοεμβρίου δημοψήφισμα, αλλά οι περισσότεροι επίσης θεωρούν απίθανο να συμβεί αυτό, διαπιστώνει η δημοσκόπηση της Feedback. 

Το δημοψήφισμα θα θέτει το διπλό ερώτημα. Το πρώτο θα έχει ως εξής: «Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι Κράτος;». Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος απαντήσει θετικά, ακολουθεί και δεύτερο: «Θέλετε αυτό το Κράτος να είναι ανεξάρτητο;» 

Η Καταλονία είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Ισπανίας με πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ήδη, απολαμβάνει έναν μεγάλο βαθμό αυτονομίας, αλλά όπως επισημαίνει το BBC, η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ισπανία πυροδότησε τον εθνικισμό στην περιοχή.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...