Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Στρος Καν: “ΔΝΤ και ΕΕ έσφιξαν την βίδα και πέθαναν τους Έλληνες”


Έξι μόλις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και 12 χρόνια έπειτα από την καθιέρωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ο τηλεοπτικός σταθμός «France 2» έρχεται να ταράξει τα ευρωπαϊκά «προεκλογικά» νερά με ένα ντοκιμαντέρ αναφορικά με την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.


Τίτλος του: «Το ειδύλλιο του ευρώ» (Le roman de l’ euro). Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ το οποίο θα προβληθεί απόψε στη γαλλική τηλεόραση παραχωρεί την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μετά το σκάνδαλο του Sofitel, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν κατά την περίοδο που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο άλλοτε κραταιός άνδρας του ΔΝΤ παραδέχεται ότι έκανε λάθη στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και πως ωθήθηκε από τις περιστάσεις να εφαρμόσει στη χώρα μας μία αφόρητη πολιτική η οποία μέχρι και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες. «Κάναμε κάποια λάθη. Αλλά έπρεπε να σφίξουμε τη βίδα. Αλλά μόνο αυτό δεν αρκούσε. Επιβάλλαμε στους Έλληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμα και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα» παραδέχτηκε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Παράλληλα, δήλωσε αναρωτώμενος: «Τι κάνετε όταν αναλαμβάνετε μία επιχείρηση που δεν πηγαίνει καλά; Ρυθμίζετε τα χρέη του παρελθόντος διαπραγματευόμενοι όπως μπορείτε με τους πιστωτές. Ωστόσο, λέτε, για το μέλλον στους τραπεζίτες σας. “Αν μου δανείσετε τώρα θα σας τα αποπληρώσω όλα”. Δημιουργείτε εμπιστοσύνη για το μέλλον. Υπεκφεύγετε, συζητάτε όσο περισσότερο μπορείτε για το παρελθόν. Και τι κάνουν; Το ανάποδο. Λένε: “Ολα τα προηγούμενα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αλλά για το μέλλον, προσοχή, αν δανείσετε, ρισκάρετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας”. Κάνουν λοιπόν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση».

Ωστόσο, όπως τονίζεται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ως πηγές τους, αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ, για τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ευρώ -παρά τις περί αντιθέτου σημερινές τοποθετήσεις κάποιων- έπρεπε να υιοθετηθεί το 1999. Παράλληλα, κατά τη συνέντευξη, για τα όποια λάθη εκτός από τον εαυτό του, επιρρίπτει ευθύνες και στους πρώην προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζ. Σιράκ και Ν. Σαρκοζί.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο ντοκιμαντέρ παρατίθενται συνεντεύξεις αναφορικά με την ιστορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο κατά το ξέσπασμα της κρίσης. Αναφέρονται ενδεικτικά τα ονόματα των Χοσέ Λουίς Ροντίγκεθ Θαπατέρο, Μισέλ Ροκάρ, Φρανσουά Φιγιόν, Ρολάν Ντουμά, Ζαν-Πιερ Ραφαράν, Φρανσουά Μπαρουά, και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...