Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Αιματοκύλισμα στη Μαριούπολη – Πάνω από 20 νεκροί



Με εντατικούς ρυθμούς οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας προετοιμάζουν το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, την ίδια ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Μαριούπολη.
Οι εικόνες από την πόλη είναι εφιαλτικές. Ο απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων ανταρτών κάνει λόγο σε 21 νεκρούς. Μεταξύ αυτών και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Ουκρανό στρατιώτη.

Στο μεταξύ, οι αυτονομιστές της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρά το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να το αναβάλουν.

Την ίδια ώρα η επίσκεψη του Πούτιν στην Κριμαία προκάλεσε την οργή του Κιέβου και της Δύσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τον Ρώσο πρόεδρο χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή του "προκλητική" και επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν αποδέχεται την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία.


Ανάλογη ήταν και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεται τους εορτασμούς για την επέτειο του τέλους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου για να προβάλει την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

"Η ΕΕ σημείωσε με λύπη την παρουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια στρατιωτική παρέλαση (…) στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας", δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

"Μια σημαντική ημέρα στην κοινή μας ιστορία, αφιερωμένη στο να τιμήσουμε τις τεράστιες θυσίες και να θυμηθούμε τους εκατομμύρια νεκρούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να προβληθεί η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας", πρόσθεσε η ίδια.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...