Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Έντονο ενδιαφέρον για την «Αργώ»


Έντονο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει προκαλέσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων, ο οποίος αφορά την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία του μουσείου της Αργούς, του ομοιώματος του μυθικού σκάφους της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το κίνητρο ήταν το χρηματικό βραβείο του διαγωνισμού ή η δυνατότητα που δίνει στο μελετητικό γραφείο να υλοποιήσει και την αρχιτεκτονική μελέτη του μουσείου, αλλά τελικά κατατέθηκαν 68 προτάσεις, αριθμός που επιβεβαιώνει το σχετικό ενδιαφέρον.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, Φώτης Λαμπρινίδης, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένονται πολύ σύντομα, ενδεχομένως και εντός του Απριλίου καθώς η πενταμελής επιτροπή ειδικών που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό έχει εξετάσει τους φακέλους και έχει ταξινομήσει ήδη όλο το σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Παράλληλα ο δήμος αναζητά δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου κατασκευής του μουσείου από πόρους του νέου ΕΣΠΑ, του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020. "Και μόνο το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου χρηματοδοτείται από την τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ με ποσό 50.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 25.000 θα αποδοθούν για τα βραβεία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων, δίνει ένα προβάδισμα για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου του θεματικού μουσείου στην επόμενη προγραμματική περίοδο, το ΣΕΣ" αναφέρει ο αντιδήμαρχος.

Αυτή τη στιγμή η Αργώ έχει ανελκυστεί από την παραλία του Βόλου όπου βρίσκεται τους θερινούς μήνες και βρίσκεται σε προβλήτα του λιμανιού όπου συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης του σκάφους.

"Για μας η Αργώ δεν είναι απλώς μια τουριστική ατραξιόν αλλά ένα σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό. Η πολύπλευρη αξιοποίηση του σκάφους που αποτελεί ομοίωμα του αντίστοιχου μυθικού σκάφους της Αργούς και ο μύθος της αργοναυτικής εκστρατείας είναι αντικείμενο εκπαιδευτικής πολιτικής και ανάπτυξης" προσθέτει ο κ. Λαμπρινίδης.

Briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...