Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Αλμούνια σε Ν.Χουντή:Πληρώνετε 43% ακριβότερα το φυσικό αέριο στην Ελλάδα!!

Ρεκόρ ακρίβειας στην χώρα μας.



Ενώ ο γερμανός καταναλωτής πληρώνει το φυσικό αέριο, 6,48 cEUR (σεντ του ευρώ)/kWh, ο γάλλος 6,82 cEUR/kWh και ο βούλγαρος 5,56 cEUR/kWh, ο έλληνας καταναλωτής πληρώνει 10,17 cEUR/kWh. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού ζητούσε πληροφορίες για τις έρευνες που διεξάγει η Κομισιόν για την εταιρεία Gazprom, έθετε το θέμα της αγοράς φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Ευρώπη, ζητώντας από την Κομισιόν να τον «ενημερώσει για τη μέση χονδρική και λιανική τιμή του φυσικού αερίου σε όλες της χώρες της ΕΕ και την Ελλάδα», καθώς επίσης, να εξηγήσει τους λόγους για τις «σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές φυσικού αερίου» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, στην απάντησή του, παραθέτει στοιχεία από τις τριμηνιαίες εκθέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας για τις ευρωπαϊκές αγορές αερίου και ενέργειας, στα οποία καταγράφεται ότι στην Ελλάδα, για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το φυσικό αέριο πουλιέται, κατά 43% ακριβότερα, τόσο στους οικιακούς καταναλωτές, όσο και στην βιομηχανία, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Λέει συγκεκριμένα ο Επίτροπος ότι «Οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 για την ΕΕ-27 ανέρχονταν σε 4,04 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,64 – 7,00 cEUR/kWh) για τους βιομηχανικούς καταναλωτές (εκτός ΦΠΑ) και 7,10 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,74 – 12,68 cEUR/kWh) για τα νοικοκυριά . Αντίθετα, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι τιμές για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά στην Ελλάδα ήταν κατά 5,79 cEUR/kWh και κατά 10,17 cEUR/kWh, αντίστοιχα, υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ».
Στην ίδια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εμφανίζεται πίνακας με τις τιμές λιανικής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, στον οποίο η Ελλάδα κατακτά την τρίτη θέση στις πιο υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, με 10.17 cEUR/kWh, όταν στη Βουλγαρία πωλείται με 5.56 cEUR/kWh, στη Γερμανία 6.48 cEUR/kWh και στην Πολωνία 5.76 cEUR/kWh.
Ο Επίτροπος Αλμούνια, απαντώντας στο ερώτημα για ποιους λόγους υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι «Σε επίπεδο χονδρικής, μεταξύ των σημαντικών παραγόντων διαφοροποίησης περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι δυνατότητες επιλογής διαφορετικών οδών εφοδιασμού και προμηθευτών. Σε επίπεδο λιανικής, η φορολογία αποτελεί σημαντικό στοιχείο». Καταλήγοντας στην απάντησή του ο ευρωπαίος Επίτροπος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνες για την ενδεχόμενη παραβίαση κοινοτικών κανόνων από την εταιρεία Gazprom.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...