Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ψηφίστηκε με 152 «ναι» το νομοσχέδιο για τα ακίνητα

Η «μοναξιά» του Πολύδωρα μετά την ψηφοφορία (photo)Και νέες «απώλειες» στο κυβερνητικό στρατόπεδο - Ο Βύρων Πολύδωρας καταψήφισε το νομοσχέδιο και διεγράφη από την Κ.Ο. της Ν.Δ. με απόφαση Σαμαρά.



Σε οριακό σημείο φτάνει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, μετά και τη νέα απώλεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αυτή του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος διεγράφη μετά το «αντάρτικο» στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το νομοσχέδιο πέρασε τελικά από την Ολομέλεια με 152 ψήφους, μετά και την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά.
Υπέρ ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και κατά ο βουλευτής της Ν.Δ. Β. Πολύδωρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.
Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ίωση, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, ο οποίος έστειλε επιστολική ψήφο δηλώνοντας ότι θα ψήφιζε κατά του φόρου. Απουσίασαν ακόμη οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Οι συζητήσεις στη Βουλή για τα δύο νομοσχέδια «φωτιά», αυτό που αφορά στα ακίνητα και το δεύτερο που ακολουθεί για τους πλειστηριασμούς, έχουν εξελιχθεί σε γερό «κρας τεστ» για την κυβερνητική συνοχή και την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Η ονομαστική ψηφοφορία
Τα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε η τοποθέτηση των βουλευτών ονομαστικά, αφορούν τα εξής:
'Αρθρο 1: Καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
'Αρθρο 2: Υποκείμενα στον ΕΝΦΙΑ φυσικά και νομικά πρόσωπα.
'Αρθρο 3: Ακίνητα που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (μεταξύ των οποίων τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, των Ιερών Μονών και - υπό όρους - των αναγνωρισμένων θρησκευτικών δογμάτων).
'Αρθρο 4: Τρόπος υπολογισμού του κυρίου ΕΝΦΙΑ.
'Αρθρο 5: Τρόπος υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
'Αρθρο 7: Όροι για την μερική ή ολική απαλλαγή φυσικών προσώπων από τον ΕΝΦΙΑ.
'Αρθρο 25: Συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορούν και τραπεζικά ιδρύματα.
'Αρθρο 27: Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
'Αρθρο 31: Δυνατότητα εκ των υστέρων νομιμοποίησης τεχνικών έργων (τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών, ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού) που πραγματοποιούνται σε αιγιαλό, κοινόχρηστη παραλία ή θαλάσσιο πυθμένα, χωρίς προηγούμενη άδεια.
'Αρθρο 32: Αναδιατύπωση προηγούμενης διάταξης για παραχώρηση ιδιωτικών περιουσιών στο Δημόσιο.
'Αρθρο 33: Ρυθμίσεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, που περιλαμβάνουν και φοροαπαλλαγές για συγκεκριμένες υπεράκτιες (off shore) εταιρείες.
'Αρθρο 38: Απαλλαγή μελών του Δ.Σ. του ΕΟΜΜΕΧ και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης από αστικές και ποινικές ευθύνες - ανάληψη από το Δημόσιο, των ενδεχόμενων προσωπικών ευθυνών του εκκαθαριστή της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη.
'Αρθρο 47: Δυνατότητα για υπό όρους προληπτικές κατασχέσεις περιουσίας φορολογουμένων, στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει διαπιστώσει φοροδιαφυγή, προτού η οφειλή των εν λόγω υποκειμένων καταστεί ληξιπρόθεσμη.
'Αρθρο 48: Αντιμετώπιση της μη απόδοσης συγκεκριμένων ποσών φόρου, ως "απόκρυψη εισοδημάτων" εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης.
'Αρθρο 53: Αναστολή για έναν ακόμη χρόνο, της καταβολής του 20% από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Τα άρθρα που αφορούσαν τον ΕΝΦΙΑ καθαυτόν, υπερψηφίστηκαν με πλειοψηφία 152 βουλευτών έναντι 143.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταψηφίστηκαν τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 31, 38, 48, 53
25 και 27, ενώ "παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του κόμματος στα άρθρα 32, 33 και 47.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης (επικεφαλής του φορέα Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), καταψήφισαν τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 38, 47 και 48, ενώ υπερψήφισαν τα άρθρα 25, 27, 31, 32, 33 και 53.

Σημειώνεται πως τα άρθρα 1,2,3,4,5,7, 31, 38 και 53 τέθηκαν σε ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ τα άρθρα 25 και 27, 32, 33, 47 και 48 κατόπιν αιτήματος των ΑΝ.ΕΛ.

Πηγή:newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...