Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα σε παλιές παιδικές σειρές: Κάντυ-Κάντυ

Αποφάσισα να εγκαινιάσω με το παρόν κείμενο ένα αφιέρωμα στις παιδικές σειρές της δικιάς μας γενιάς, τις οποίες όλοι θυμόμαστε με αγάπη και νοσταλγούμε. Από πολλούς έχω ακούσει φράσεις τύπου “Αχ, αυτές ήταν παιδικές σειρές. Όλες οι σύγχρονες είναι χάλια”. Δεν ξέρω αν συμφωνώ ή διαφωνώ. Μάλλον για κάποιες ισχύει, ενώ για κάποιες άλλες όχι. Σκοπός, λοιπόν, του αφιερώματος δεν είναι να κρίνουμε και να συγκρίνουμε, αλλά να γυρίσουμε πίσω στα παιδικά μας χρόνια και, γιατί όχι, να γνωρίσουμε και στα δικά μας παιδιά τα τηλεοπτικά προγράμματα που μας κρατούσαν συντροφιά όταν ήμαστε στην ηλικία τους.

Και θα ξεκινήσω με την Κάντυ-Κάντυ!
Η Κάντυ Κάντυ (Candy-Candy) ήταν μια γιαπωνέζικη σειρά κινουμένων σχεδίων μάνγκα 115 επεισοδίων, που προβάλλονταν από την κρατική τηλεόραση (αφού τότε δεν υπήρχε ιδιωτική, άλλωστε) από το 1984 μέχρι το 1987 και θεωρείτο το πιο επιτυχημένο παιδικό πρόγραμμα εκείνη την εποχή. Η διάρκεια των επεισοδίων ήταν 25 λεπτά και μεταδιδόταν ένα ανά εβδομάδα.  Η σειρά βασιζόταν στο ομώνυμο μάνγκα της Γιούμικο Ιγκαράσι που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του 70, καθώς και στα τρία μυθιστορήματα της Κυόκο Μιζούκι με κεντρική ηρωίδα την Κάντυ.

Το μάνγκα (κόμικ) κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από το 1986 μέχρι το 1989 από τις εκδόσεις Τάταρη. {Το αγόραζα (μάλλον μου το αγόραζαν) φανατικά, εσείς;}.
Εδώ μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε όλο το μάνγκα στα ελληνικά, χάρη στην καταπληκτική δουλειά των παιδιών του http://thecandyingreekproject.blogspot.com

Για την ιστορία, το manga της Κάντυ ήρθε στη χώρα μας από την Ιταλία και δεν είναι το αυθεντικό γιαπωνέζικο. Οι Ιταλοί άλλαξαν αρκετά την ιστορία και τη μορφή του. Στην αρχική ιαπωνική έκδοση αλλά και σε άλλες ασιατικές και ευρωπαϊκές εκδόσεις της εποχής είναι ασπρόμαυρο και χωρισμένο σε 9 τόμους. Οι Ιταλοί το χρωμάτισαν και το χώρισαν σε μικρότερες ενότητες, για να υποστηρίξουν την έκδοσή του σαν περιοδικό ποικίλης ύλης για κορίτσια (και όχι μόνο). Μάλιστα, δεν υιοθέτησαν το τέλος που έδωσε η συγγραφέας Κυόκο Μιζούκι και συνέχισαν την ιστορία της Κάντυ από το τεύχος 84 ( που είναι περίπου το τέλος που είδαμε και στο κινούμενο σχέδιο)  για 41 ακόμα τεύχη.

Οι ηθοποιοί που ακούγονταν στη σειρά (στην πρώτη κλασική μεταγλώττιση της ΕΡΤ, γιατί ακολούθησε μια για βιντεοκασέτες και μια για το ΣΚΑΪ) ήταν οι ακόλουθοι:
• Κάντυ Γουάιτ Άρντλεϋ – Ματίνα Καρρά (Διαβάστε εδώ τη σχετική συνέντευξή της)
• Τέρρυ Γκράχαμ Γκράντσεστερ – Αργύρης Παυλίδης (Δείτε τη συνέντευξή του εδώ)
• Γουίλλιαμ Άλμπερτ Άρντλεϋ – Γιάννης Παπαϊωάννου
• Άννυ Μπράιτον – Τζένη Φωτίου, Μαρία Κυριακίδου
• Ελίζα Ράγκαν – Δήμητρα Δημητριάδου
• Νηλ Ράγκαν – Φανή Πολέμη, Υβόνη Μεταξάκη
• Άρτσιμπαλντ Κόρνγουελ – Φανή Πολέμη, Ηλίας Πλακίδης

• Άντονυ Μπράουν- Αργύρης Παυλίδης, Ράνια Ιωαννίδου
• Πατρίτσια Ο’ Μπράιαν – Ράνια Ιωαννίδου, Δήμητρα Δημητριάδου
• Κυρία Πόνυ – Σοφία Χάνου, Υβόνη Μεταξάκη
• Αδελφή Μαρία – Υβόνη Μεταξάκη, Δήμητρα Δημητριάδου
• Αλιστήαρ Κόρνγουελ – Ζανό Ντάνιας, Γιώργος Μάζης
• Σουζάνα Μάρλοου – Λέτα Μουσούτη
• Αφηγητές – Μαρία Κυριακίδου, Γιώργος Μάζης
Συμμετείχαν επίσης κι άλλοι γνωστοί ηθοποιοί, όπως οι Τάσος Κωστής, Γιώργος Βασιλείου  (ναι, ναι ο υπαστυνόμος Θεοχάρης και μετέπειτα βουλευτής), Μάκης Ρευματάς, Ρένα Καζάκου (γνωστή και ως “Χιλιοποδαρούσα”), Ρεβέκα Αποστολοπούλου, Αλέξης Σταυράκης, Κατερίνα Βανέζη, Σοφία Μυρμηγκίδου κ.α.

Ας θυμηθούμε, τώρα την υπόθεση!
Η σειρά έχει ως κεντρική ηρωίδα της την Κάντυ Γουάιτ Άρντλεϋ ή χαϊδευτικά Κάντυ, που μεγάλωσε σ’ένα ορφανοτροφείο στο Σικάγο, στις αρχές του 20ου αιώνα. Βρέθηκε όταν ήταν μωρό σ’ ένα καλαθάκι μαζί με τη φίλη της Άννυ στην είσοδο του ορφανοτροφείου από την κυρία Πόνυ και την αδελφή Μαρία μιά κρύα νύχτα του χειμώνα. Θα ονομαστεί Κάντυ επειδή δίπλα της θα βρεθεί μια κούκλα που απάνω έχει την λέξη “Candy” γραμμένη με κόκκινο. Στα 6 της αναγκάζεται να αποχωριστεί την Άννυ, που υιοθετείται από τους πλούσιους Μπράιτον

Οι δυό τους αρχίζουν να επικοινωνούν μέσω αλληλογραφίας, μέχρι τη στιγμή που η μητέρα της Άννυ της το απάγορεύει για να μη μαθευτεί ότι είναι υιοθετημένη. Η Κάντυ μετά απ’ αυτήν την είδηση τρέχει κλαίγοντας σε ένα λόφο, όπου συναντά ένα αγόρι με σκωτσέζικη ενδυμασία. Το αγόρι της λέει ότι είναι πιό όμορφη όταν γελά και ξαφνικά εξαφανίζεται. Η μόνη απόδειξη ότι δεν ήταν όνειρο είναι ένα μενταγιόν που της αφήνει. Η Κάντυ θα τον αποκαλεί πρίγκηπα της και θα τον σκέφτεται για όλη της τη ζωή.

Στα 12 της, η Κάντυ προσλαμβάνεται για να κάνει παρέα σε μιά πλούσια κοπέλα την Ελίζα Ράγκαν, που με τη βοήθεια του αδελφού της Νηλ θα της κάνει τη ζωή κόλαση σκαρώνοντας παγίδες συνεχώς εις βάρος της. (χαχά, δείτε αυτό το link). Οι πλεκτάνες των δύο αδελφών θα έχουν το αποτέλεσμα η Κάντυ από παρέα της Ελίζα να γίνει υπηρέτρια και να μεταφερθεί από το σπίτι των Ράγκαν στο στάβλο. Η Κάντυ συντομα θα γνωρίσει τα ξαδέλφια του Νηλ και της Ελίζα, Άντονυ Μπράουν, Στήαρ και Άρτσι Κόρνγουελ, γόνους της πλούσιας οικογένειας των Άρντλεϋ με τους οποίους θα γίνει φίλη. Τα τρία αγόρια, εκ των οποίων ο Άρτσι και ο Στήαρ είναι αδέλφια, θα ερωτευτούν την Κάντυ

Η Κάντυ θα ερωτευτεί τον Άντονυ, ίσως λόγω της ομοιότητάς του με τον πρίγκηπα του λόφου. Θα γίνει επίσης φίλη με τον Άλμπερτ, έναν παράξενο τύπο με γένια που ζει στο δάσος. Μετά από πολλές περιπέτειες θα υιοθετηθεί απ’ τον μυστηριώδη αρχηγό της οικογένειας των Άρντλεϋ, το μεγάλο θείο Γουίλλιαμ, παρά τις αντιρήσεις της θείας Ελρόυ.
Η σχέση της με τον Άντονυ θα διακοπεί απότομα μετά από ένα βίαιο ατύχημα με το άλογο που θα του κοστίσει τη ζωή. Η θεία Ελρόυ, που ποτέ δε συμπάθησε πραγματικά την Κάντυ, την κατηγορεί ως υπεύθυνη του ατυχήματος.


Η Κάντυ μετα το θάνατο του Άντονυ αποφασίζει να εγκαταλείψει το σπίτι των Άρντλεϋ και επιστρέφει στο αγαπημένο της ορφανοτροφείο με σκοπό να τον ξεχάσει. Όμως τα σχέδια του μεγάλου θείου Γουίλλιαμ, που είναι κηδεμόνας της κι η Κάντυ δεν έχει συναντήσει ποτέ, είναι διαφορετικά γι’αυτήν. Τη στέλνει στο κολλέγιο του Αγίου Παύλου στην Αγγλία, με σκοπό να γίνει μια σωστή δεσποινίδα. Στο κολλέγιο αυτο που διοικείται από καλόγριες με αυστηρούς κανονισμούς, βρίσκονται ήδη η Έλιζα, ο Νηλ, ο Άρτσι και ο Στήαρ. 

Στο πλοίο με το οποίο ταξιδεύει άπ’ την Αμερική στην Αγγλία, η Κάντυ γνωρίζει ένα παράξενο αγόρι που στο μέλλον θα της σημαδέψει τη ζώη. Το αγόρι αυτό είναι ο Τέρρυ Γκράντσεστερ, γιος ενός Άγγλου Δούκα. Η Κάντυ, φθάνοντας στο Κολέγιο, συνειδητοποιεί την αυστηρότητα του σχολείου, που της μοιάζει με κελί, μια και δεν της επιτρέπεται να συναντά τον Άρτσι και τον Στήαρ, βιώνει τα πικρόχολα σχόλια και τις παγίδες της Ελίζα και του Νηλ και ξανασυναντά τον Τέρρυ, που είναι μαθητης στο ίδιο σχολείο.
Στο κολλέγιο η Ελίζα θα πεί σε όλους ότι η Κάντυ είναι υιοθετημένη και τα περισσότερα κορίτσια θα της γυρίσουν την πλάτη. 


Παρόλα αυτά, η Κάντυ θα βρει μια πολύ καλή φίλη στο πρόσωπο της Πάττυ Ο Μπράιαν. Η Άννυ θα έρθει επίσης να σπουδάσει στο κολλέγιο αλλά αρχικά θα αποφεύγει την Κάντυ, μέχρι τη στιγμή που θα μαθευτεί το γεγονός ότι είναι και εκείνη υιοθετημένη. Οι δυό τους θα ξαναγίνουν φίλες κι όλα θα’ ναι όπως παλιά.
Η Κάντυ θα ερωτευτεί τον Τέρρυ κι αυτος την Κάντυ. Και οι δυό θα πρέπει να παλέψουν ενάντια στην Ελίζα που θα ερωτεύτει και αυτή τον Τέρρυ και θα κάνει ό,τι περνάει απ’το χέρι της για να τους χωρίσει.
Η μοίρα θα παίξει άσχημα παιχνίδια εις βάρος τους…

Μετά από πολλά τεχνάσματα, η Ελίζα καταφέρνει να φέρει την Κάντυ και τον Τέρρυ σε δύσκολη θέση, καθώς  στήνει μια καλά οργανωμένη ενέδρα και η διευθύντρια του σχολείου πιάνει την Κάντυ μαζί με τον Τέρρυ το βράδυ, έξω από τους κοιτώνες τους και αποφασίζει να αποβάλει την Κάντυ. Ο Τέρρυ, παρ’ ότι ατίθασος μαθητής που αψηφά σε γενικές γραμμές τους κανονισμούς, δεν τιμωρείται καθώς ο πατέρας του προσφέρει σημαντική οικονομική ενίσχυση στο σχολείο. 

Ο Τέρρυ προσφέρεται να αποβληθεί ο ίδιος αντί για την Κάντυ και αποχωρεί από το σχολείο, φεύγοντας για την Αμερική, όπου θέλει να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να γίνει ηθοποιός. Ωστόσο, η Κάντυ μετά από όλα αυτά αισθάνεται πως δεν ανήκει στο σχολείο αλλά ούτε και στην υψηλή κοινωνία. Αποφασίζει να φύγει από το σχολείο και να επιστρέψει και αυτή στις ΗΠΑ, με σκοπό να ανακαλέσει την υιοθεσία της από τους Άρντλεϋ και να βρεί μόνη της το δρόμο της στη ζωή.

Επιστρέφοντας μετά από ένα μακρύ ταξίδι στο ορφανοτροφείο της κυρίας Πόνυ, αποφασίζει ότι το επάγγελμα που την εκφράζει είναι αυτό της νοσοκόμας και μετά απο λίγο καιρό φεύγει για να φοιτήσει στη Σχολή Νοσοκόμων. Εκεί, παρ’ όλο που είναι ατίθαση, καταφέρνει να κερδίσει της εντυπώσεις ετσι ώστε να τη στείλουν σε μια ακόμη καλύτερη σχολή στο Σικάγο, όπου θα εργάζεται και σε νοσοκομείο. Εκεί, η Κάντυ θα ξανασυναντήσει τους Στήαρ, Άρτσι, Νηλ, Ελίζα, Άννι και Πάτι, που επιστρέφουν στην ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς στην Ευρώπη ξεσπά ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Με το ξέσπασμα του πολέμου, το νοσοκομείο δέχεται πολλούς Αμερικανούς τραυματίες. Ανάμεσά τους και ο Άλμπερτ, ο ευγενής άγνωστος που πάντα εμφανίζεται όταν η Κάντυ περνά δύσκολα. Ο Άλμπερτ όμως έχει χάσει τη μνήμη του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα περίθαλψης και έτσι η Κάντυ αναλαμβάνει να τον φροντίζει προσωπικά. Όταν πάρει το δίπλωμα της νοσοκόμας, η Κάντυ και ο Άλμπερτ συγκατοικούν έτσι ώστε η Κάντυ να τον βοηθήσει να ανακτήσει τη μνήμη του.

 Η φρίκη του πολέμου αγγίζει της ψυχές όλων και περισσότερο από όλους τον Στήαρ, ο οποίος αποφασίζει να καταταγεί στο στρατό και αργότερα χάνει τη ζωή του.
Παράλληλα, ο Τέρρυ καταφέρνει να γίνει ένας λαμπρός ανερχόμενος ηθοποιός. Για πολύ καιρό η Κάντυ και ο Τέρρυ, παρ’όλο που σκέφτονται συνεχώς ο ένας τον άλλον, και συμπτωματικά θα βρεθούν πολλές φορές πολύ κοντά, δεν καταφέρνουν να συναντηθούν. 

Η Κάντυ και ο Τέρρυ κανονίζουν να συναντηθούν μετά από πολύ καιρό μετά από μια παράσταση του Τέρρυ. Όμως κατά τη διάρκεια των προβών, μεσολαβεί ένα ατύχημα που τραυματίζει κρίσιμα τη συμπρωταγωνίστρια του Τέρρυ, Σουζάνα, όταν αυτή προσπαθεί να τον σώσει. Η οικογένεια της Σουζάνα βάζει πίεση στον Τέρρυ να μείνει κοντά της, λέγοντας πως αυτός είναι υπεύθυνος για την αναπηρία της Σουζάνα. Αυτό τερματίζει άδοξα τη σχέση του Τέρρυ με την Κάντυ.

Στο μεταξύ ο Άλμπερτ βρίσκει τη μνήμη του, και εξαφανίζεται από το διαμέρισμα της Κάντυ χωρίς κανένα ίχνος. Η Κάντυ, μετά από όλες αυτές της απογοητεύσεις αποφασίζει για ακόμη μια φορά να επισκευθεί το σπίτι της κυρίας Πόνυ.
Ο Άλμπερτ και η Κάντυ θα ξανασυναντηθούν εκεί, όταν αυτός είναι έτοιμος να της αποκαλύψει τη πραγματική του ταυτότητα. Ήταν ο μυστηριώδης θείος Γουίλλιαμ.
Τα τραγούδια των τίτλων έναρξης και τέλους είχαν την ίδια μελωδία με τα αντίστοιχα γιαπωνέζικα, με μόνη διαφορά την ενορχήστρωση και τους στίχους που ήταν προσαρμοσμένοι στα ελληνικά. Η ελληνική εκτέλεση των τραγουδιών τίτλων της Κάντυ έγινε από τον Ανδρέα Διαμαντίδη.



 



Αρκετά από τα επεισόδια της σειράς μπορείτε να βρείτε εδώ. Μπορείτε τα παραγγείλετε τη σειρά εδώ.
Εδώ μπορείτε να δείτε το μαλλιοτράβηγμα σε ένα φόρουμ για την Κάντυ. Γενικά, καθώς το τέλος της σειράς δεν ήταν ξεκάθαρο και καθώς η Γιαπωνέζα δημιουργός της δημοσίευσε πρόσφατα μια νουβέλα στην οποία και πάλι αφήνει πράγματα αιωρούμενα, γίνεται… της κακομοίρας.
Πάντως, για ό,τι πληροφορίες θέλετε υπάρχει, όπως προαναφέρθηκε, το http://thecandyingreekproject.blogspot.com, στο οποίο είναι συγκεντρωμένο όλο το σχετικό με τη σειρά υλικό. Δείτε ακόμα αυτό το site http://candyterry.com, το οποίο υποστηρίζει τη σχέση Τέρρυ και Κάντυ. 

Εδώ  θα βρείτε πολλά τόπικ σχετικά με τη σειρά.
Η άχρηστη πληροφορία του κειμένου:
Στην Ινδονησία αποφάσισαν να γυρίσουν τη σειρά σε σαπουνόπερα! Η σειρά βασίζεται και αυτή στο ομώνυμο μάνγκα που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του 70, καθώς και στα τρία μυθιστορήματα της Κυόκο Μιζούκι με κεντρική ηρωίδα την Καντυ! (όπως και η Ιαπωνική βερσιόν) και αποτελείται από 151 επεισόδια!
Επίσης το 1980 στην Ινδονησία κυκλοφόρησε και ταινία με τους ηθοποιούς της σειράς, πρόκειται για μια ταινία (ουσιαστικά είναι ένα prequel) της σειράς…
Για του λόγου το αληθές, κλικ εδώ!

Η Πελιώ Παπαδιά, εκτός από σύντροφος και μαμά, είναι καθηγήτρια δημοσιογραφίας, επικοινωνίας και ΜΜΕ και ερευνήτρια στον τομέα των μίντια.
 http://www.eimaimama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...