Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Μετρούν πληγές από την καταιγίδα στην Αττική

 Τις πληγές τους μετρούν σήμερα οι κάτοικοι της Αττικής που επλήγησαν από την σφοδρή καταιγίδα που έπληξε χθες το Λεκανοπέδιο, ενώ δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων δέχτηκε και σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ακόμα και σήμερα η πυροσβεστική δεχόταν κλήσεις από διάφορα σημεία της Αττικής. Συνολικά το τηλεφωνικό κέντρο δέχθηκε 2337 κλησεις για απάντληση υδάτων και έως το απόγευμα είχαν ολοκληρωθεί 1485 ενέργειες.
 
Στην περιοχή του Αλίμου, δημιουργήθηκε από τον πρωτοφανή όγκο του νερού ένα φράγμα το οποίο έκανε την ροή του νερού προς το οδόστρωμα πολύ ορμητική.
Το νερό έφτασε σε ύψος ακόμα και το ένα μέτρο ενώ στα υπόγεια της περιοχής που πλημμύρισαν έφθασε ακόμα και τα δυο μέτρα.

Μια ημέρα μετά συνεχίστηκε η απάντληση υδάτων από τα υπόγειά τους με υπαλλήλους του δήμου Αλίμου και κατοίκους να προσπαθούν να καθαρίσουν τις λάσπες.
Επίσης, εργαζόμενοι ξήλωσαν σήμερα το οδόστρωμα στην Αγίου Κωνσταντίνου στο Μαρούσι και καθάρισαν τα φρεάτια και τις συνδέσεις με το κεντρικό δίκτυο. Σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του δήμου Αμαρουσίου, το τμήμα της Αγίου Κωνσταντίνου από την Διονύσου εως την Κηφησίας θα παραμείνει κλειστό για μια εβδομάδα προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές στα δίκτυα.

Η επόμενη μέρα από τη σφοδρή καταιγίδα στην Αττική
 
Τραγωδία στην Αθήνα του κατακλυσμού
Χάος στο Λεκανοπέδιο προκάλεσε η σφοδρή χθεσινή καταιγίδα, η οποία θεωρείται από τους μετεωρολόγους η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τον Φεβρουάριο.
Μία 23χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της, καθώς υπέστη ανακοπή την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητό της στην πλημμυρισμένη Αμαρουσίου - Χαλανδρίου. Η νεροποντή σε συνδυασμό με το χαλάζι, που άρχισε τα ξημερώματα και διήρκεσε μέχρι το μεσημέρι, προκάλεσε όλων των ειδών τα προβλήματα στο Λεκανοπέδιο.
Η επόμενη μέρα από τη σφοδρή καταιγίδα στην Αττική

Οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, εκατοντάδες αυτοκίνητα έπαθαν ζημιές από τα ορμητικά νερά, ρέματα και φρεάτια υπερχείλισαν, το ρεύμα διακόπηκε σε πολλές περιοχές της Αθήνας, σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου έκλεισαν λόγω πλημμύρας, υπόγεια νοσοκομείων πλημμύρισαν, δεκάδες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθυστέρησαν ή αναβλήθηκαν.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής η κυκλοφορία διακόπηκε στην Πειραιώς, από την Πέτρου Ράλλη μέχρι τη Χαμοστέρνας, στην Ποσειδώνος στο ύψος του παλιού ιπποδρόμου, στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Κερατσίνι, στην περιφερειακή του Αιγάλεω, στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος του Ασπρόπυργου, και στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, επίσης στον Ασπρόπυργο. Η παρέμβαση της Πυροσβεστικής κρίθηκε απαραίτητη για τον απεγκλωβισμό οδηγών στην Ιερά Οδό, την Πειραιώς και τη λεωφόρο Σχιστού.
Η επόμενη μέρα από τη σφοδρή καταιγίδα στην Αττική

Επίσης, ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στην Ποσειδώνος, στον Κηφισό και στη λεωφόρο Αλίμου. Ακόμα και σε δρόμους οι οποίοι δεν παρουσιάζουν προβλήματα όταν βρέχει, όπως η Μεσογείων, σημειώθηκαν μποτιλιαρίσματα λόγω των αυτοκινήτων που είχαν ακινητοποιηθεί. Η ορμή του νερού σε πολλούς δρόμους ήταν τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν για πολλά μέτρα.

Διακοπές της ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, κυρίως στα βόρεια και νότια προάστια. Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΔΕΗ, έξι γραμμές μέσης τάσης επηρεάστηκαν από την έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα οι περιοχές που ηλεκτροδοτούνται από αυτές να μείνουν έως και δύο ώρες χωρίς ρεύμα.

Η επόμενη μέρα από τη σφοδρή καταιγίδα στην Αττική

Πρόκειται για τις γραμμές στο Κουκάκι, στον Νέο Κόσμο, σε Καλλιθέα - Ταύρο, στη Φιλοθέη, στην Αγία Παρασκευή και στο Νομισματοκοπείο, στον Χολαργό και σε Θρακομακεδόνες - Μενίδι. Πολλοί υπόγειοι υποσταθμοί της ΔΕΗ πλημμύρισαν και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για την αποκατάσταση των προβλημάτων.
Προβλήματα υπήρξαν και σε κεντρικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όπως στο «Γ. Γεννηματάς», όπου πλημμύρισαν υπόγεια, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ζήτημα με τη νοσηλεία των ασθενών. Μικρής έκτασης ζημιές προκάλεσε η βροχή και σε κτίρια του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Το μεσημέρι, επίσης, κατέρρευσε εγκαταλειμμένο κτίριο στην οδό Μαγνησίας στον Αγιο Παντελεήμονα, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια από τον Πειραιά για Αίγινα - Αγκίστρι - Πόρο και Υδρα - Ερμιόνη - Σπέτσες, ενώ δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο από τη Σαλαμίνα για τον Πειραιά και από τη Ραφήνα για το Μαρμάρι.

ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ
Πειραιώς και Χαμοστέρνας
. Το εμβληματικό σημείο της Αττικής που πλημμυρίζει ακόμη και με την παραμικρή ψιχάλα. Ο υπόγειος κόμβος μετατρέπεται σχεδόν πάντα σε λίμνη, από τα λιμνάζοντα νερά που δεν βρίσκουν τρόπο διαφυγής. «Η κατασκευή εκεί ήταν... Καλύτερα να μην την περιγράψω», δήλωνε χθες χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς.

Υπόγεια Συγγρού στο Φάληρο. Στο ύψος του παλαιού ιπποδρόμου, εκεί όπου η παραλιακή λεωφόρος διακλαδίζεται ερχόμενη από Πειραιά προς Αθήνα και προς Γλυφάδα, ο υπόγειος κλάδος προς Αθήνα ανήκει για την Τροχαία στα «κόκκινα» σημεία προς πλημμύρα στην Αττική.
Παραλιακή λεωφόρος - πλ. Βεργωτή. Η Παραλιακή στην Γλυφάδα, κοντά στην περιοχή του γκολφ και του Ελληνικού είναι πάντα ύποπτη για πλημμύρες. Οπως λένε οι άνθρωποι που καλούνται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, τα νερά κατεβαίνουν συνήθως από το Ελληνικό. Στη συσσώρευσή τους βοηθά η κλίση του δρόμου.

Παραλιακή λεωφόρος Βούλα. Και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου συχνά-πυκνά πλημμυρίζουν κοντά στον τερματικό σταθμό του τραμ, στην πλαζ της Βούλας. Σύμφωνα με τις Αρχές, το σημείο κρατάει νερά επειδή δεν φτάνουν τα φρεάτια που έχει.
Ρέμα Πικροδάφνης. Το μικρό δέλτα που σχηματίζει στην ακτή του Εντεμ, δίπλα στη Μαρίνα Αλίμου στο Παλαιό Φάληρο, το πολύπαθο ρέμα της Πικροδάφνης συνιστά σύνηθες σημείο για πλημμύρες, λόγω κυρίως της υπερχείλισης του ρέματος, που έχει σε μεγάλο τμήμα του μπαζωθεί. Χθες τα ορμητικά νερά του χειμάρρου παρέσυραν αυτοκίνητα, δέντρα και τοιχία.

Λεωφ. Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα. Στο ύψος της οδού Λαμπράκη, εκεί όπου βρίσκεται μεγάλο σούπερ μάρκετ ξένης αλυσίδας, η Βουλιαγμένης συχνά πλημμυρίζει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δρόμος έχει κλίση από το βουνό προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν νερά και χώματα από την Ανθέων της Ανω Γλυφάδας.
Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, Ασπρόπυργος. Η Εθνική οδός στο ύψος της «Χαλυβουργικής» αλλά και της λίμνης Κουμουνδούρου ανήκει στα σημεία που πλημμυρίζουν σχεδόν πάντα από τις βροχές. Χθες η κατάσταση ξέφυγε, καθώς η λίμνη υπερχείλισε και σημειώθηκαν κατολισθήσεις.
Λεωφόρος Φυλής στο Καματερό. Η λεωφόρος Φυλής, στο ύψος από όπου διέρχεται το ρέμα της Εσχατιάς, σχεδόν πάντα πλημμυρίζει. Οπως λένε οι ειδικοί, το ρέμα είναι στενό και υπερχειλίζει συχνά.

Ωρωπός. Στην Ανατολική Αττική ο Ασωπός είναι στους συνήθεις υπόπτους για πλημμύρες. με θύμα τον οικισμό του Ωρωπού.
Εκβολές Ιλισού, στα όρια του Μοσχάτου. Οι εκβολές του Ιλισού, κοντά στη συμβολή των οδών Θησέως και Ποσειδώνος, έχουν κι άλλες φορές πλημμυρίσει στο παρελθόν, αν και χθες ο Ιλισός ξεπέρασε τον εαυτό του. Στο ποτάμι επικράτησαν χθες συνθήκες βιβλικής θεομηνίας και τα νερά έφτασαν στο επίπεδο του δρόμου.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Βούλιαξαν και οι μετακινήσεις
Μετ΄εμποδίων πραγματοποιούνταν χθες καθόλη τη διάρκεια της ισχυρής καταιγίδας οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα.
Τα προβλήματα που δημιούργησε η πολύωρη νεροποντή ήταν μεγάλα. Συγκεκριμένα, από τις 9.30 χθες το πρωί βγήκε εκτός λειτουργίας το τραμ σε όλο το μήκος του δικτύου του. Γύρω στις 2 το μεσημέρι η κίνηση αποκαταστάθηκε στα τμήματα Σύνταγμα-ΣΕΦ και Σύνταγμα-Γλυφάδα, ενώ εκτός λειτουργίας παρέμενε το τμήμα Γλυφάδα-Βούλα.

Για αρκετές ώρες και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος κινούνταν μόνο στα τμήματα Ομόνοια - Κηφισιά και Πειραιάς - Ταύρος, καθώς είχαν πλημμυρίσει οι σταθμοί στο Θησείο και το Μοναστηράκι.
Προβλήματα αντιμετώπισε και το μετρό, το οποίο, αν και κινήθηκε κανονικά, δεν πραγματοποιούσε χθες το πρωί στάσεις στον σταθμό «Μέγαρο Μουσικής», ο οποίος έκλεισε εξαιτίας νερών που εισήλθαν στον χώρο από τις σκάλες.

«Γολγοθά» βίωσαν και όσοι θέλησαν να μετακινηθούν με τα οδικά μέσα, καθώς λεωφορεία και τρόλεϊ ήταν δυσεύρετα, εξαιτίας των μεγάλων κυκλοφοριακών προβλημάτων που δημιουργούσαν ουρές χιλιομέτρων. Ετσι, αν και τα λεωφορεία που ήταν προγραμματισμένα να βγουν ξεκίνησαν δρομολόγια κανονικά, το μποτιλιάρισμα πολλαπλασίαζε τη διάρκεια των δρομολογίων.
Καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις ορισμένων πτήσεων σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς εξαιτίας της καταιγίδας και των κεραυνών πάνω από τον αερολιμένα διεκόπη ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών. Ηδη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή η πτήση της Aegean για Χανιά αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Ηράκλειο. Επίσης χθες το πρωί οι πτήσεις από Μυτιλήνη και Αλεξανδρούπολη προς Αθήνα αναγκάστηκαν να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό στα Χανιά
.
ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ Ι.Χ. ΤΗΣ
Νέκρη 23χρονη από ανακοπή

Τραγικό θάνατο βρήκε μία 23χρονη κοπέλα που βρισκόταν στο αυτοκίνητό της την ώρα της καταιγίδας. Η 23χρονη οδηγούσε ένα μαύρο Smart στη λεωφόρο Αμαρουσίου - Χαλανδρίου, ενώ η καταιγίδα μαινόταν και ο δρόμος είχε πλημμυρίσει από τα ορμητικά νερά. Το αυτοκίνητο έσβησε λόγω του νερού που μπήκε στη μηχανή και ακινητοποιήθηκε στη μέση του δρόμου, όπως και πολλά άλλα στο ίδιο σημείο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, παρά το γεγονός ότι τα νερά δεν είχαν μπει στην καμπίνα του αυτοκινήτου, η νεαρή γυναίκα πιθανότατα πανικοβλήθηκε και δεν κατάφερε να αντιδράσει.
Οι πολίτες, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο, έσπευσαν να τη βοηθήσουν, αλλά όταν την έβγαλαν από το αυτοκίνητο η κοπέλα είχε χάσει τις αισθήσεις της. Αμέσως κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τη διοικητή του Σισμανογλείου, όταν η 23χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο ήταν ήδη νεκρή από ανακοπή.
Χθες το απόγευμα αναμενόταν να γίνει νεκροψία, για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...